Egyéb

kategória

Siket családba született, halló babák korai kommunikációja.

Írta: Fizl Kata

december 12, 2013

Siket családban jelelő baba

Nemrég egy siket apuka mesélte nekem, hogy a halló kislánya egyik éjjel, már 8 hónapos korában jelelve tudta közölni vele, hogy nem tud aludni a hangosan ugató kutyák miatt.

Egy halló családba született halló 8 hónapos  babánál ez teljesen elképzelhetetlen, ugye?

Erre jött rá Dr. Joseph Garcia, aki a  Babajelnyelv módszer egyik létrehozója, aki az Egyesült Államokban jeltolmácsként dolgozott a 80-as években. Megfigyelte, hogy a siket barátainál született halló babák a jelelés segítségével akár már hat hónaposan elkezdnek kommunikálni szüleikkel és már 9-10 hónaposan  tekintélyes jelkinccsel rendelkeznek, melyet tudatosan használnak nem úgy, mint a halló családba született halló babák. Halló családokban élő babák nem kapnak annyi  vizuális ingert a hangzó nyelvvel, melyet ennyire fel tudnának használni mondanivalójuk továbbítására. A halló kisgyermekek a kommunikációjuk során főként hanggal, sírással, kifejező mimikával, testbeszéddel,  gesztusokkal,  mutogatással, szókezdeményekkel, hangutánzó szavakkal fejezik ki magukat 
 
Apuka lehet, hogy nem tudta lecsendesíteni a szomszéd  kutyát, de azzal, hogy megértette kislánya problémáját, aki másképp nem tud kommunikálni, lehetőséget kapott arra, hogy megoldást keressen egy valós problémára.  
Halló családokban ebben a korban még javában – és még jó sokáig – de legalábbis a kezdetleges beszéd  megjelenéséig csak találgatás folyik, hogy mi lehet a pici baja.
Mért ne segíthetnénk gyermekeinknek érthetőbben, higgadtabban  kifejezni magukat? Sírás, nyöszörgő ujjal mutogatás, sikítás helyett, mennyivel jobb kezdet lehet egy baba életében, ha kiegyensúlyozottban tudja kérni a szekrényből akár a kölesgolyót, vagy a nagyitól, hogy a kutyusos könyvből olvasson neki
 

 

Mónika és családja

Siket családban élő, akár halló, akár siket baba nagyon intelligens, mert az adott lehetőségekkel megfelelően él és fejlődik. 
Egy siket kisbaba, ha megkapja a megfelelő jelnyelvi támogatást, akkor teljes értékű életet tud élni. 
Cserni Mónika kétgyermekes siket anyuka, aki  bölcsészkaron végzett és a Sinosznál jelnyelvi oktatóként dolgozik. Mónika örömmel avatott be a történetébe, melyet alább olvashattok.

Mónikának van egy 3 éves halló kislánya Lexi és egy 1.5 éves siket kisfia Kiki.
Anyanyelvük a jelnyelv,, amit a hangzó beszéddel együtt tanultak édesanyjuktól.
A halló kislányával is tudatosan használta a jelnyelvet, aki már hat hónaposan jelelte az “anya” szót, 9 hónapos korában kezdett el szavakat formálni, nagyon hamar kezdett el beszélni, és amióta ovis, azóta felváltva beszél és jelel a megfelelő helyeken.
Amikor kiderült Kikiről, hogy nem hall,  aki egyébként az  5. generációs siket  a családban, onnantól már csak  jeleltek vele.  Kiki már7 hónaposan elkezdett visszajelelni, valamint 15 hónapos korától hetente átlagosan 5 új jelet használ és tőmondatokat is használva kommunikál. ( Pl: hol a baba, hol a cumi, apa jön, ott  nagyi háza, nem én pakoltam ki a ruhásszekrényt)

Mónika is története megerősített abban,  hogy a halló, siket és nagyothalló babák is sok előnyt szerezhetnek, ha már idejekorán könnyen kifejezhetik magukat még akkor is, ha még nem tudnak beszélni. A Babajelnyelv módszert nagyon jónak tartja. 
Szomorú tapasztalta van abban, hogy nagyrészt a  halló családokba született siket kisbabák nem tanulnak meg egyáltalán, vagy csak nagyon későn  jelelni, és ennek következményeként nagy hátránnyal indulhatnak az életben.

Babajelnyelv tanfolyam Veszprémben Fizl Kata babajelnyelv-oktatóval!

Én magam is siket családban nőttem fel, jeleltek velem és korán visszajeleltem, de sajnos a szüleim már nem emlékeznek a történeteimre. Azt felidézték, hogy milyen bájosan kértem újra és újra a kakaót, majd amikor elfogyott, akkor okosan forgattam a kezem, hogy nincs már több.  Az egy másik történet, hogy a kakaót közben a kanapén a párna mögé locsoltam. 
Összegezve a gondolataimat a siket családba született halló babák kihasználják adott “lehetőséget” és jócskán  korábban a beszéd megjelenése előtt kézjelekkel kommunikálnak, sőt elkezdenek beszélni is. 

 

 
Babajelnyelv

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján!...

Mi a Babajelnyelv és mire jó?

Mi a Babajelnyelv és mire jó? A babajelnyelv ‒ azaz a kisbaba ösztönös és tudatos gesztusaira...

Babajelelő szülők mondták 1.

Néhány történet babajelelő szülők tollából " Volt rá példa, hogy konkrétan a jelelés segített...

Babajelelés / Szülők mondták 3.

További inspiráló történetek babajelelő szülők tollából Bizony, akár az alvás előtt is meg lehet...

Mikor kezdjétek el a babajelelést?

Mikor érdemes elkezdeni babajelelést? Ha nagyon korán kezded a babajelelést, amikor még nagyon...

A korai nyelvi fejlesztésről

A korai nyelvi fejlesztésről Fürész-Mayernik Melindával beszélgettünk, a kisgyermekkori idegen...

Miről babajelel a kisbabád veled?

A kisbabák 8- 9 hónapos korukra már sokkal aktívabban kommunikálnak, hiszen  sok mindent értenek a...

Egy logopédus véleménye a babajelelésről

A babajelelésről beszélgettünk Bűdi Boglárkával, aki gyógypedagógus, logopédus, pszichopedagógus...

Visszatérés a babázó mindennapokból

Három babaillatú év után óriási lendülettel megkezdem a visszatérést a babajelelést oktatók...

Saját jeleket kreálnak a babák, közlendőik megkönnyítése céljából

Gesztusok Azok a babák is kézjelekkel kommunikálnak, akikkel nem babajelelnek a szüleik. A babák...
.

Hasonló bejegyzések

Miért hidd el nekem, amit mondok?

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a babajelelés terén. A saját gyermekeimmel babajeleltünk, valamint több száz család gyermeke kezdett el babajelelni a módszerem mentén Veszprém és Fejér megyében valamint...

Apa és a babajelek

Apa és a babajelek

 Apák és a babajelek Az apák az elmúlt évtizedekhez viszonyítva egyre jobban bevonódnak a gyermekük gondozásba.  Magyarországon többnyire az anyák vannak otthon a GYES alatt, igy az anyának több alkalma van  a nap folyamán az ösztönös válaszkészségével reagálni a...

Online Otthoni Segédlet

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján! 2015-ben az Online Otthoni Segédletet azért hoztam létre, hogy a Babajelnyelv óráimra járó hallgatóim korlátlanul hozzáférhessenek a Babajelnyelv tanfolyamon elhangzott...

Hogy néz ki a csoportos tanfolyam?

 

A Csoportos Babajelnyelv Oktatás egy 5 hetes, heti 1 órás élő tanfolyam.  Itt közösen tanulhatod meg a babajelnyelv alapjait és módszertanát.

A tanfolyam órái minden héten ugyanabban az időpontban vannak, így könnyű beépíteni a napi- és hetirendbe.

Az órára magaddal hozhatod – sőt, hozd is magaddal! – babádat; nem kell bébiszittert keresned.

Tanulás közben sokat játszunk, éneklünk, mondókázunk és ez a gyerekeket is leköti.

A legtöbben a tanfolyam vége után is tartják a kapcsolatot egymással, akár élőben, akár a zárt, exkluzív Facebook csoportunkban, ahol bármikor megoszthatják egymással tapasztalataikat, történeteiket.

Hogy néz ki az online tanfolyam?

Az Online Babajelnyelv tanfolyam egy interaktív oktatás videochaten vagy Skype-on keresztül, heti egyszer 60 percben 5 héten át. 

A kezedet fogva lépésről-lépésre vezetlek, az alapoktól a haladó szintig oktatóvideókkal, jelvideókkal, videóklippekkel, nyomtatható tanulókártyákkal, segédletekkel,

A Skype órákat rugalmasan tartom, így akár délután, sőt este is tanulhattok. A párodat is bevonhatod, hogy együtt mihamarabb belevessétek magatokat a kisbabátokkal való hatékony jelelésbe.

N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra.
 2. Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a regisztrációd sikerességéről. A tanfolyam pontos indulása függ a létszám meglététől (8 Fő), így erről is időben tájékoztatlak.
 3. A tanfolyam indulásának első napján kell kifizetni a díjat.
 4. A hozzáférést az Online Otthoni Segédelthez az első óra után megkapod.
 5. Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • Öt  60 perces személyes, csoportos foglalkozás, ahova díjmentesen kísérő is jöhet,
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • otthon is használható online segédletet, melyet okostelefonon és tableten is elérhetsz (belépés a menüsorban lévő linken)
  • Találsz benne egy 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárat,
  • 205 darab nyomtatható babajelrajzot,
  • babajelelős videóklipeket és
  • oktatóvideókat, ami segít a leggyakoribb jelek villámgyors visszaidézésében, valamint
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportunkba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 19 000 Ft

.
N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra
 2.  Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a jelentkezésed sikeréről.
 3. A kapott  email tartalmazni fogja az utalási adatokat.
 4. A befizetésed megérkezése után leegyeztetjük az első óránk időpontját.
 5. Az első óránk után elküldöm neked az  Online Babajelnyelv tanfolyami felületéhez a  hozzáférési adatokat, azaz a felhasználónevet és jelszót.
  Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót.
 6. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • 5 héten át heti egy alkalommal 60 percen át személyesen, rátok és a gyemeketek érdeklődésére fókuszálva bevezetlek titeket a babajelelés izgalmas világába.
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv Képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • A tanfolyami felületen hozzáférhetesz a 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárhoz, mely témaköörnként szűrhető. Pl: Ételek jelei, állatok jelei stb..
 • 205 darab nyomtatható tanulókártya
 • 56 babajelelős videóklipeket
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 

 

 23 000 Ft

.