Egyéb

kategória

Mikor kezdjétek el a babajelelést?

Írta: Fizl Kata

január 2, 2014

Mikor érdemes elkezdeni babajelelést?

Ha nagyon korán kezded a babajelelést, amikor még nagyon pici a babád valószínűleg sokat kell várnod, míg visszajelel.  Türelmed és kitartásod egy idő után biztosan meghozza eredményét.
Tény, hogy minél nagyobb a babád, annál hamarabb jelel vissza.
Nem javaslom, hogy kismamaként végezz el Babajelnyelv tanfolyamot, mert úgy gondolom bőven ráérsz, majd akkor eljönni, amikor már megszületett a gyermeked. Érdemes az első hónapokban inkább egymást megismerni, kialakítani a mindkettőtöknek megfelelő napirendet, egymáshoz szokni, megismerni magadat az új szerepkörben.
Megfigyelni, hogy mi érdekli a babádat, minek örül. Jó, ha tudod, hogy mit szeret enni és mi az ami megmosolyogtatja, mivel szeret a legjobban játszani. 
Véleményem szerint a kisbaba 7-8 hónapos korában  legcélszerűbb elkezdeni a babajelelést, ám nem mindig a kor számít.

Gyors tapasztalati összegzés pár mondatban, célirányosan a teljesség igénye nélkül

A babajelelés sikere többek között függ a szülő kitartásától, következetességétől.
Minden babának megvan a saját fejlődési üteme és saját temperamentuma.
Vannak ingerkereső és erősen kommunikatív babák, akik folyamatosan sajátítanak el és alkalmaznak újabb és újabb jeleket kommunikációjuk során, míg a csendesebb, nézelődős és kevésbé kommunikatív babáknak néhány babajel elég.
Minden baba más és minden család, minden helyzet más! Van, aki heteken belül reagál, vannak olyan babák, akinek a kitartó szüleiknek 3-4 hónapig is kell várni kisbabájuk első babajelére. Egy kisfiúnak hat hónapig várt az anyukája az első jelére és utána több száz jelet használt. Ismerek egy olyan kislányt is, aki gyorsan megtanult néhány jelet, de inkább a hangzók világa varázsolta el és a nagyon gyorsan kezdett el beszélni, így rövid ideig babajeleltek.
Vannak babák, ahol elég 20-40 babajel, míg máshol a 250 babajelet használtak.

Mikor kezdjétek el a babajelelés?

 • 4 hónapos baba: már gagyog, figyel, utánozza a hangokat, elhivatott babajelelő szülők, már ekkor elkezdhetik a babajelelést, mert nem egy babáról hallottam, hogy 6 hónaposan már tudta mutatni, ha  tejecskét kért. Ám a többség a többi babajelet inkább 7-8 hónapos korában kezdte el intenzívebben mutatni. ( Update: 2021: Júlia lányommal 4 hónaposan kezdtük el a babajelelést, aki 6 hónaposan már jelelt velünk) 
 • 6 hónapos korban nagyon figyel a babád és már utánozni is el kezd téged. Ekkor már el lehet kezdeni a babajelelést, ám nagyon kitartónak és türelmesnek kell lenned, mert általában 7-9 hónapos korukban jelelnek vissza először.
 • 7-8 hónapos korban a legideálisabb elkezdeni a babajelelést. A babák már általában  rámutatnak a tárgyakra. Ülnek, szabadon van a kezük. Az  általuk kiadott hangokkal, arckifejezéssel már kommunikálnak velünk. Intenzívebben utánoznak. Képeskönyvekkel leköthetőek. Imádják a kukucs játékot és ha beszélünk és dalolunk nekik.
 • Dr Joseph Garcia kutatásai eredményeként kijelenti, hogy ha ekkor kezdesz el babajelelni a babák általában 8-9 hónapos koruk környékén reagálnak. Ez azért jó, mert neked is van időd a babáddal együtt lassan, fokozatosan,  haladva megtanulni a babajeleket és kialakítani a jelelő rutint.
 • 8-9 hónapos baba fejlődése nagyon felgyorsul, már beszélnek hozzánk tudatosan a saját nyelvükön bár  még általában mindenre  ugyanazt használják. Memóriájuk sokat fejlődik.  Ügyesebben használják a kezeiket. Átlagosan 1-2 hónapon belül visszajelelnek.
 • 10-12 hónapos babáknál az első szavak, hangutánzók már megjelennek, ha a szülő folyamatosan jelelnek, akkor minimum 3 hét és 1,5 hónapon belül visszajelelhetnek. Nagyon gyors eredményeket lehet elérni, érdemes itt felkötni a gatyát és folyamatosan tanulni a babajeleket, hogy minden szónak a jelét meg tudjuk mutatni, amit kér a kisgyermek.
 • 12-15-18 hónapos babák már nagyon szeretnék érteni a világot és megértetni magukat. Nagy fejlődési ugrás mutatkozik meg a beszédben, finommotoros és nagymotoros mozgásban, értelmi fejlődésben. Ez az egyik legkritikusabb időszak a babák életében, amikor még nem tudnak beszélni rendesen, de már különféle szótagokat, szófoszlányokat bevetve próbálkoznak vele. Sokan azt gondolják ebben a korban már késő és felesleges  elkezdeni, mert megértik gyermekeiket, pedig a totyogók akár már napokon, heteken belül képesek igazán  fontos dolgokat megosztani velünk. a babajelek segítségével.
 • 18 hónapos, 2 éves vagy idősebb kisgyermeknél  is el lehet kezdeni a babajelelést, akár mond szavakat, akár nem. Amennyiben aggodalom merül fel benned a gyermeked beszédének megkésése miatt, akkor érdemes utánajárni szakembernél, hogy nincs-e komolyabb probléma beszédértés, beszédfejlődés, beszédészlelés vagy hallás területén.
  Ezen időszak alatt a babajelelést bármikor el lehet kezdeni. A babajelek használata nem gátolja a beszédfejlődést, sőt.. Ha a gyermeked már mond szavakat, még akkor is javaslom a babajelek használatát, hiszen ebben a korban a gyermekek sokkal többet értenek, mint amennyit ki tudnak mondani.

Néhány visszajelzés és videó az anyukáktól

” Kisfiam 14 hónaposan közel 60 szavat, hangutánzót, szótagot használt, és mégis belevágtunk a babajelelésbe.
Nagyon hasznos volt azonban erre a köztes időszakra nekünk a babajelelés, megkönnyítette a kommunikációnkat,közel 100 babajelet használt. Kisfiam már elhagyta a babajeleket és intenzíven beszél, néhány számára fontosabb szónak a jelét még nyomatékosítás céljából alkalmazni szokta. Szóval szuper, még így is tök jól tudtuk használni ezt a módszert, annak ellenére, hogy ilyen későn kezdtünk bele. A következő gyermekemnél biztos, hogy amint lehet, elkezdem.”
Ambrus Krisztina, a 21 hónapos Mikán anyukája

“Rozina nagyon gyorsan kezdett el babajelelni.”
Marcsi, Rozina anyukája

Beninél 6 hónapig kellett várni az első jeleire, majd az első jelek után szinte csak babajelekkel kommunikált és több száz babajelet használt.
Marika, Beni anyukája

Kamilla 9 hónapos korában kezdtünk el jelelni és 3 héten belül jelelni kezdett velünk. A lámpa volt az első jele,amit már önállóan  mutatott, ráadásul  hajnalban szólt, hogy zavarja a lámpa az alvásban. Sokat jelelünk, nagy öröm”
Anita, a 10,5 hónapos Kamilla anyukája

Korival 14 hónapos korában kezdtünk el jelelni, korábban is mutattam neki jeleket, de segítség nélkül, egy könyvből nehezen ment egyedül. Nagy löketet adtál nekünk, szinte azonnal visszajelelte az általunk kétszer-háromszor bemutatott szavakat és nagyon élvezte, hogy megértjük. Apát azonnal magunk mögött tudhattuk, mert  Őt kérte meg jelelve  Kori, hogy vigye  fürdeni. Nagyszerű, hogy mindent elmagyarázhat nekünk. Már sok szót kimond, de még nyomatékosítja sokszor jelekkel.
Hajni, a 19 hónapos Kornél anyukája

Ákos és Krisztina 10 hónaposak voltak, amikor elkezdtünk jelelni. Nálunk apa mellett a nagyszülők is jelelnek a kezdetektől a picikkel. 2 héten belül jelelt először a kisfiam és rá egy héttel már a kislányom is. Azt hallottam az ikres családok életét megkönnyíti a babajelelés, ezért is kezdtünk el babajelelni és nem bántuk meg..Első jelek: lámpa,kutya, még. Közbe jöttek betegségek, mozgásfejlődéssel járó változások, majd újra elkezdtük. Szülinapi tortából már jelelve kértek még. Azóta is jelelnek rengeteget, sőt  Krisztina hozza a képeskönyveket és lelkesen mutatja/jeleli hogy már miket tud és várja az újabb jeleket ” Eszter a 13,5 hónapos ikrek anyukája

” Jelelünk Bibó 3 hónapos kora óta, most már pár jel automatikusan megy nekem és Bibó hatalmas boldogsággal, kézzel-lábbal kalimpálva üdvözli a cici, fürdés, és érdekes módon a pelus csere programokat. A játék jelét akkor használom, amikor a játszós kiságyába, vagy a pihenőszékébe szeretném betenni, vagyis amikor önálló játék a tervem. Úgy tűnik, érti a jelet és a kimondott szót, mert előre megkérdem, akar-e játszani a kiságyban, és ha nem, panaszosan nyöszörögni kezd. Amikor igen a válasz, akkor pedig boldogan kalimpál.  A legérdekesebb választ a cici ill. cicizés kérdésemre kapom, most már 2 hete mindig: két karját felemeli, felém nyújtja és aprókat köhint hozzá, vagy ami még jobb, már 5 alkalommal a kézemelés mellé jól érthetően azt mondta: gigi.
Ez még biztosan csak utánzás, de azért kezdetnek nem is rossz. 🙂
Eszter,  az 5 hónapos Bíborka anyukája, akinek a babája  nemsokára visszajelel. 

Hanna 23 hónapos volt, amikor elkezdtünk jelelni, rögtön az első napon reagált. Mivel nem tudta kifejezni magát, ami rendszeresen hiszti formájában nyilvánult meg, ezért szükségünk volt segítségre. Első jelei a “még, keksz, köszönöm, hal, fáj” volt. Harmadik naptól már magától kommunikálásra használta a jelelést. Bő 3 hónapig jeleltünk. Beszéd elindulásában segített, minden napra jutott 1-1 újabb szó!!  És már kevesebb frusztrációval járt számára, hogy kifejezze magát. Szóval, kinyitottunk neki egy kaput, amin elindulhatott!!! Tuti, hogy hamarabb kezdtem volna, ha tudom, mit lehet elérni a jeleléssel.”Dóri, a 2,5 éves csacsogó Hanna anyukája

Meghallgatod vagy megvárod, amíg megtanul beszélni?
Tanulj velem babajelelést, és végig fogom  a kezed a babajelelő utad során az online, otthoni segédlet anyagommal!
babajelnyelv-online-fizl-kata

Miről babajelel a kisbabád veled?

A kisbabák 8- 9 hónapos korukra már sokkal aktívabban kommunikálnak, hiszen  sok mindent értenek a...

Siket családba született, halló babák korai kommunikációja.

Siket családban jelelő baba Nemrég egy siket apuka mesélte nekem, hogy a halló kislánya egyik...

Tévhiteloszlató!

A SIKET EMBER NEM SÜKET és NEM SÜKETNÉMA!   Abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a siket...

A baba, a babajelek és a beszédfejlődés

A babajelelés gátolja a beszédfejlődést? Mind a módszert alkalmazó, támogató, mind az azt...

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a...

Babajelelő szülők mondták 1.

Néhány történet babajelelő szülők tollából " Volt rá példa, hogy konkrétan a jelelés segített...

A korai nyelvi fejlesztésről

A korai nyelvi fejlesztésről Fürész-Mayernik Melindával beszélgettünk, a kisgyermekkori idegen...

Babajelelés / Szülők mondták 3.

További inspiráló történetek babajelelő szülők tollából Bizony, akár az alvás előtt is meg lehet...

Babajelelő szülők mondták 2.

További inspiráló történetek babajelelő szülők tollából! " Óriási öröm látni, hogy Ádi ennyit...

Így babajeleltünk mi!

Így babajeleltünk mi Pannimmal! Alábbiakban arról olvashattok, hogy hogyan kezdtünk el ...
.

Hasonló bejegyzések

Miért hidd el nekem, amit mondok?

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a babajelelés terén. A saját gyermekeimmel babajeleltünk, valamint több száz család gyermeke kezdett el babajelelni a módszerem mentén Veszprém és Fejér megyében valamint...

Apa és a babajelek

Apa és a babajelek

 Apák és a babajelek Az apák az elmúlt évtizedekhez viszonyítva egyre jobban bevonódnak a gyermekük gondozásba.  Magyarországon többnyire az anyák vannak otthon a GYES alatt, igy az anyának több alkalma van  a nap folyamán az ösztönös válaszkészségével reagálni a...

Online Otthoni Segédlet

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján! 2015-ben az Online Otthoni Segédletet azért hoztam létre, hogy a Babajelnyelv óráimra járó hallgatóim korlátlanul hozzáférhessenek a Babajelnyelv tanfolyamon elhangzott...

Hogy néz ki a csoportos tanfolyam?

 

A Csoportos Babajelnyelv Oktatás egy 5 hetes, heti 1 órás élő tanfolyam.  Itt közösen tanulhatod meg a babajelnyelv alapjait és módszertanát.

A tanfolyam órái minden héten ugyanabban az időpontban vannak, így könnyű beépíteni a napi- és hetirendbe.

Az órára magaddal hozhatod – sőt, hozd is magaddal! – babádat; nem kell bébiszittert keresned.

Tanulás közben sokat játszunk, éneklünk, mondókázunk és ez a gyerekeket is leköti.

A legtöbben a tanfolyam vége után is tartják a kapcsolatot egymással, akár élőben, akár a zárt, exkluzív Facebook csoportunkban, ahol bármikor megoszthatják egymással tapasztalataikat, történeteiket.

Hogy néz ki az online tanfolyam?

Az Online Babajelnyelv tanfolyam egy interaktív oktatás videochaten vagy Skype-on keresztül, heti egyszer 60 percben 5 héten át. 

A kezedet fogva lépésről-lépésre vezetlek, az alapoktól a haladó szintig oktatóvideókkal, jelvideókkal, videóklippekkel, nyomtatható tanulókártyákkal, segédletekkel,

A Skype órákat rugalmasan tartom, így akár délután, sőt este is tanulhattok. A párodat is bevonhatod, hogy együtt mihamarabb belevessétek magatokat a kisbabátokkal való hatékony jelelésbe.

N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra.
 2. Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a regisztrációd sikerességéről. A tanfolyam pontos indulása függ a létszám meglététől (8 Fő), így erről is időben tájékoztatlak.
 3. A tanfolyam indulásának első napján kell kifizetni a díjat.
 4. A hozzáférést az Online Otthoni Segédelthez az első óra után megkapod.
 5. Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • Öt  60 perces személyes, csoportos foglalkozás, ahova díjmentesen kísérő is jöhet,
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • otthon is használható online segédletet, melyet okostelefonon és tableten is elérhetsz (belépés a menüsorban lévő linken)
  • Találsz benne egy 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárat,
  • 205 darab nyomtatható babajelrajzot,
  • babajelelős videóklipeket és
  • oktatóvideókat, ami segít a leggyakoribb jelek villámgyors visszaidézésében, valamint
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportunkba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 19 000 Ft

.
N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra
 2.  Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a jelentkezésed sikeréről.
 3. A kapott  email tartalmazni fogja az utalási adatokat.
 4. A befizetésed megérkezése után leegyeztetjük az első óránk időpontját.
 5. Az első óránk után elküldöm neked az  Online Babajelnyelv tanfolyami felületéhez a  hozzáférési adatokat, azaz a felhasználónevet és jelszót.
  Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót.
 6. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • 5 héten át heti egy alkalommal 60 percen át személyesen, rátok és a gyemeketek érdeklődésére fókuszálva bevezetlek titeket a babajelelés izgalmas világába.
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv Képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • A tanfolyami felületen hozzáférhetesz a 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárhoz, mely témaköörnként szűrhető. Pl: Ételek jelei, állatok jelei stb..
 • 205 darab nyomtatható tanulókártya
 • 56 babajelelős videóklipeket
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 

 

 23 000 Ft

.