Egyéb

kategória

Mi a Babajelnyelv és mire jó?

Írta: Fizl Kata

május 11, 2020

Mi a Babajelnyelv és mire jó?

A babajelnyelv ‒ azaz a kisbaba ösztönös és tudatos gesztusaira konstruált módszer ‒ a korai kommunikációt teszi hatékonyabbá a preverbális időszakban a halló kisbaba és a halló szülei között. A gyermek értelmi fejlődése megelőzi a nyelvi készség kialakulását (Gósy, 2005), ennek következtében a kisgyermek folyamatosan növekvő passzív szókincsének aktivizálása nehézségekbe ütközik.
A babajelnyelv mint módszer célja, hogy a preverbális időszakban a tudatosan bevezetett babajelekkel a gyermek, – ha nyitott rá és szeretné-  akkor képes legyen ezen a csatornán keresztül is kommunikálni igényeit, érzéseit, gondolatait a meglévő nonverbális kommunikációja, gesztusai mellett akár már nyolc hónapos korában.

Az adott helyzettől függően, tudatosan a gyermek korához, érdeklődéséhez alkalmazkodva fokozatosan, állandó ismétlésekkel játékosan bevezetett babajelek kiegészítik, és bővítik a kisgyermek ösztönösen kialakuló nonverbális kommunikációját. A szülő a babajelet mindig az adott szó, kifejezés egyidejű közlésével – az anyai beszédet ösztönösen alkalmazva – adott  kontextusban mutatja be, akár a babajelet a szóval párhuzamosan többször ismételve és kiemelve, figyelve és várva a baba jelzéseire, reakcióira, jeleire.

A szülők a gyermekkel való interakció során a textusban található lényeges szavak babajeleit mindig hangzó beszéddel kísérik, amelyeket a kisgyermek utánozni kezd, majd elsajátítva a megfelelő helyzetben alkalmazza.
A gyermek összeköti a hangsort és a kézjelet az adott tárgy, cselekvés jelentésével, majd a babajeleket tudatosan használni kezdi a gondolatainak, igényeinek, érzéseinek közvetítésére.

A szülő nem azért babajelel a gyermekével, mert nem érti a gyermekét, és ehhez egy eszközre van szüksége, hanem azért, mert a gyermekének szeretne egy eszközt adni, hogy lehetősége legyen a meglévő kommunikációs csatornáján kívül számára elérhető és könnyen használható lehetőséggel még jobban megértetnie magát.

  Kamilla az ismerős dolgokat is jelelte a könyvben, de az is kiderült, hogy amit nem ismer, azt minek gondolja: a delfint, a bálnát, a malacot halnak.  Miközben beszélgettünk a védőnénivel a rendelőben, Kamilla  az arcát vakargatva mutogat a fal felé, ahol egy tigris képe van fent. Séta közben mutatja, hogy inni, vagy kekszet szeretne kérni. Ha felriad a délutáni szundiból, jeleli, hogy mit hall, vagy mi ébresztette fel:  “hangos kutyus”, vagy “fúj a szél”, pedig még csak most lesz egy éves egy nap múlva! “
Barabás Anita

Babajelek

A babajelek a magyar jelnyelvben megtalálható azon szavak ‒ főként ikonikus és absztrakt jeleinek ‒ összessége amelyek egy, a környezetét intenzíven felfedező kisgyermek életében fontosak lehetnek.
A halló szülők és halló gyermekek közötti babajelelés alkalmazásához a módszer kizárólag a szükséges szavak jeleit adaptálja nyelvtani elemek nélkül.
A szülőknek szokatlan lehet ‒ jelnyelvi tapasztalat hiányában ‒ az ismeretlen kézjelek használata.
A szülő a jelelés során nem a nyelvtanilag strukturált jelnyelvet használja, csak a gyermekéhez intézett rövid dajkanyelvi szövegben lévő lényeges szavakat emeli ki a beszéd során egy-egy jellel. A jelek bevezetése fokozatosan történik, így a szülőnek sem egyszerre kell megtanulnia. A jelek különböző helyzetekben való bemutatása, állandó ismétlésre ad lehetőséget, ami segíti az adott kézforma módjának és az alkalmazásának elsajátítását.
Az ikonikus babajelek a szülőknél is segítik a kézformának és jelentésének könnyebb memorizálását, valamint a mozgással kísért információ könnyebben rögzül az agyban, így a mozgásos inger megkönnyíti a kézformák és mozdulatának elsajátítását.
A szülő habitusa és a gyermek igénye szerint fokozatosan haladva, a gyermekkel együtt sajátítják el a számukra fontos babajeleket.
A gyermektől érkező pozitív visszacsatolás motiválja a szülőt a további jelek elsajátítására.

A babajelek használata nem képes helyettesíteni az anya és gyermeke közti verbális és nonverbális csatornán működő kommunikációt, ami a babajelek alkalmazása nélkül is hatékonyan és ösztönösen működik. A babajelek bevezetésével könnyebbé válik az értés és a megértetés, használata megerősíti az anyai szenzitivitást, A módszer csökkenti a gyermekeknél a meg nem értettség és a félreértések miatti frusztrált viselkedést, valamint a gyermek és a szülő közti kapcsolatot harmonikusabbá teszi.

Beszéd

A kisgyermek  az egyre bővülő szókincs birtokában is használja növekvő számban a babajeleket.  A babajelelés időszaka gyermektől és családtól függően a gyermek 6-8 hónapos korától egészen 2-2,5 éves koráig tarthat.  A babajeleket használó gyermeknek közlésvágya van, ami töretlenül fejlődik, igya beszédfejlődése megfelelően alakul. A beszéd megindulásával az összetett gondolatok kifejezésére -‒ a számára már használhatatlan babajeleket elhagyva ‒ verbális csatornán keresztül fog széleskörűen, választékosabban, kifejezőbben kommunikálni, azaz nem hátráltatja beszédfejlődését a jelekkel való kommunikáció, csak átmenetet képez.

  ” Kisfiam 14 hónaposan közel 60 szavat, hangutánzót, szótagot használt, és mégis belevágtunk a babajelelésbe. Nagyon hasznos volt azonban erre a köztes időszakra nekünk a babajelelés, megkönnyítette a kommunikációnkat,közel 100 babajelet használt. Kisfiam már elhagyta a babajeleket és intenzíven beszél, néhány számára fontosabb szónak a jelét még nyomatékosítás céljából alkalmazni szokta.
Szóval szuper, még így is tök jól tudtuk használni ezt a módszert, annak ellenére, hogy ilyen későn kezdtünk bele. A következő gyermeknél biztos, hogy amint lehet, elkezdem.”

Ambrus Krisztina

Titkos nyelv

A gyermekek a beszéd megjelenésével elhagyják a babajeleket, viszont a család életéből nem tűnnek el. Titkos nyelvként funkcionálnak a  későbbiekben. Rengeteg visszajelzést kaptam, hogy a mai napig sokan használják a gyermekeikkel és párjaikkal a “szeretlek” babajelét. Egy zajos eseményen az exbabajelelő családok messziről is megértetik magukat néhány jól ismert jel segítségével, ráadásul szép emlékeket is felidézhet.

Az egyik nyaralásunk alkalmával az egy ideje távolban sörözgető, olvasgató férjemet kértem, hogy váltson le és pancsoljon a medencében Nikivel, ő viszont kihasználva a babajelek adta lehetőséget kedvesen mutatta, hogy iszik még egy sört , majd folytatta tovább az olvasást. Még szerencse, hogy nem másztam ki a medencéből .

Adrienn, Niki anyukája

mi-a-babajelnyelv

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján!...

Visszatérés a babázó mindennapokból

Három babaillatú év után óriási lendülettel megkezdem a visszatérést a babajelelést oktatók...

Egy logopédus véleménye a babajelelésről

A babajelelésről beszélgettünk Bűdi Boglárkával, aki gyógypedagógus, logopédus, pszichopedagógus...

A baba, a babajelek és a beszédfejlődés

A babajelelés gátolja a beszédfejlődést? Mind a módszert alkalmazó, támogató, mind az azt...

Eszter és az ikrek babajelelő története

  Ikrek és a babajelek Eszter ikres anyuka,aki ódákat zeng a babajelelésről! Olvassátok el a...

A babajelek és a bennrekedt mondanivaló

A bennrekedt mondanivaló Meglátásom szerint a  válaszkész szülővel is előfordulhat, hogy kevésbé...

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a...

Babajelelés / Szülők mondták 3.

További inspiráló történetek babajelelő szülők tollából Bizony, akár az alvás előtt is meg lehet...

A magyar jelnyelv népszerűsítése babajeleléssel!

A magyar jelnyelv népszerűsítése a babajeleken keresztül A babajeleléssel - mellyel a kisbabák...

A korai nyelvi fejlesztésről

A korai nyelvi fejlesztésről Fürész-Mayernik Melindával beszélgettünk, a kisgyermekkori idegen...
.

Hasonló bejegyzések

Miért hidd el nekem, amit mondok?

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a babajelelés terén. A saját gyermekeimmel babajeleltünk, valamint több száz család gyermeke kezdett el babajelelni a módszerem mentén Veszprém és Fejér megyében valamint...

Apa és a babajelek

Apa és a babajelek

 Apák és a babajelek Az apák az elmúlt évtizedekhez viszonyítva egyre jobban bevonódnak a gyermekük gondozásba.  Magyarországon többnyire az anyák vannak otthon a GYES alatt, igy az anyának több alkalma van  a nap folyamán az ösztönös válaszkészségével reagálni a...

Online Otthoni Segédlet

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján! 2015-ben az Online Otthoni Segédletet azért hoztam létre, hogy a Babajelnyelv óráimra járó hallgatóim korlátlanul hozzáférhessenek a Babajelnyelv tanfolyamon elhangzott...

Hogy néz ki a csoportos tanfolyam?

 

A Csoportos Babajelnyelv Oktatás egy 5 hetes, heti 1 órás élő tanfolyam.  Itt közösen tanulhatod meg a babajelnyelv alapjait és módszertanát.

A tanfolyam órái minden héten ugyanabban az időpontban vannak, így könnyű beépíteni a napi- és hetirendbe.

Az órára magaddal hozhatod – sőt, hozd is magaddal! – babádat; nem kell bébiszittert keresned.

Tanulás közben sokat játszunk, éneklünk, mondókázunk és ez a gyerekeket is leköti.

A legtöbben a tanfolyam vége után is tartják a kapcsolatot egymással, akár élőben, akár a zárt, exkluzív Facebook csoportunkban, ahol bármikor megoszthatják egymással tapasztalataikat, történeteiket.

Hogy néz ki az online tanfolyam?

Az Online Babajelnyelv tanfolyam egy interaktív oktatás videochaten vagy Skype-on keresztül, heti egyszer 60 percben 5 héten át. 

A kezedet fogva lépésről-lépésre vezetlek, az alapoktól a haladó szintig oktatóvideókkal, jelvideókkal, videóklippekkel, nyomtatható tanulókártyákkal, segédletekkel,

A Skype órákat rugalmasan tartom, így akár délután, sőt este is tanulhattok. A párodat is bevonhatod, hogy együtt mihamarabb belevessétek magatokat a kisbabátokkal való hatékony jelelésbe.

N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra.
 2. Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a regisztrációd sikerességéről. A tanfolyam pontos indulása függ a létszám meglététől (8 Fő), így erről is időben tájékoztatlak.
 3. A tanfolyam indulásának első napján kell kifizetni a díjat.
 4. A hozzáférést az Online Otthoni Segédelthez az első óra után megkapod.
 5. Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • Öt  60 perces személyes, csoportos foglalkozás, ahova díjmentesen kísérő is jöhet,
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • otthon is használható online segédletet, melyet okostelefonon és tableten is elérhetsz (belépés a menüsorban lévő linken)
  • Találsz benne egy 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárat,
  • 205 darab nyomtatható babajelrajzot,
  • babajelelős videóklipeket és
  • oktatóvideókat, ami segít a leggyakoribb jelek villámgyors visszaidézésében, valamint
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportunkba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 19 000 Ft

.
N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra
 2.  Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a jelentkezésed sikeréről.
 3. A kapott  email tartalmazni fogja az utalási adatokat.
 4. A befizetésed megérkezése után leegyeztetjük az első óránk időpontját.
 5. Az első óránk után elküldöm neked az  Online Babajelnyelv tanfolyami felületéhez a  hozzáférési adatokat, azaz a felhasználónevet és jelszót.
  Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót.
 6. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • 5 héten át heti egy alkalommal 60 percen át személyesen, rátok és a gyemeketek érdeklődésére fókuszálva bevezetlek titeket a babajelelés izgalmas világába.
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv Képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • A tanfolyami felületen hozzáférhetesz a 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárhoz, mely témaköörnként szűrhető. Pl: Ételek jelei, állatok jelei stb..
 • 205 darab nyomtatható tanulókártya
 • 56 babajelelős videóklipeket
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 

 

 23 000 Ft

.