Egyéb

kategória

Így babajeleltünk mi!

Írta: Fizl Kata

április 4, 2015

Így babajeleltünk mi Pannimmal!

Alábbiakban arról olvashattok, hogy hogyan kezdtünk el  babajelelni az első gyermekemmel Pannámmal.

Kislányom születésekor olvastam először a babajelnyelv módszeréről, főként amerikai honlapokon,. Ezt követően határoztam el, hogy én is bevezetem ezt a hatékony eszközt, hogy a korai nonverbális időszakban megkönnyítsem a gyermekem kommunikációját, miivel siket családban nőttem fel rutinos jelelőként, így nem sokat hezitáltam azon, hogy egyedül kezdjem el bevezetni a babajeleket a gyermekemnek.
A saját elméletem vonalán és a hat hónapos gyermekem befogadóképessége mentén elkezdtem a kézjelek bevezetését, ami gyors és látványos eredményeket hozott a kislányomnál nyolc hónapos korára.

8 hónapos volt, amikor először mutatta nekem két kis kezét használva, hogy szopizni szeretne.
Soha nem felejtem el a pillanatot, ahogy közben értelmesen a szemembe nézett és várta a reakciómat.
8 hónaposan ezekkel a szavakkal indított: cici, még, kutyus, virág, lámpa.
Napokon belül jöttek sorra a további szavak jelei.
Mindig figyelte a kezemet, hogy mit mutatok, nem egy alkalommal azonnal le is utánozta a mozdulatot és amikor kellett bevetette.

Babajelnyelv-babajelelés

Pannim a kutya jelét mutatja a képen

Akkor csodálkoztam rá a babajelelés fontosságára, amikor egyszer labdáztunk az étkezőben és az asztal alá begurult a labda. Megállt és elbizonytalanodva nézett be az asztal alá. Már léptem is volna tovább, amikor közölte velem, hogy fél a hangyáktól és azért nem mer az asztal alá bemenni kihozni a labdát. ( Valóban, éppen néhány hangya majszolta a reggeli maradványait 🙂 )
Megnyugtató érzés volt, hogy a gyermekem a félelmét képes volt velem tudatni, amit én viszont azonnal tudtam kezelni.
Egy másik alkalommal sajtot evett kiflivel és kefirrel, majd egyszer csak rám nézett és babajelelve kérte, hogy adjak neki főtt tojást, mert azt kívánta meg. Mindezt 13 hónaposan! Ujjongva főztem meg neki ő meg vidáman befalatozta.

Egy másik esetben egy félreértelmezett mondatot tudtunk a babajeleléssel helyretenni. Egy síró kisbabát néztünk az orvosi rendelőben, miközben magyaráztam neki, hogy mi történik a picivel. Többek között ezt is mondtam: sír a baba, könny jön a szeméből. 
Pannim ekkor odament a sírós picihez, megtapogatta a fejét és értetlenül nézegette tágra nyílt szemekkel, közben magyarázatot követelve mutatta a könyv jelét.:-)
 Fantasztikus érzés volt belelátni a gondolataiba, megtapasztalni, hogy milyen könnyen félreérthetnek minket a gyermekeink. Jó érzés volt az is, hogy azonnal tudtam kezelni a helyzetet és el tudtam magyarázni neki, hogy félreértett engem.  
Amikor egy másik helyzetben egy nagyobb esés miatt könnyekben tört ki, akkor a sírásából azzal tudtam kizökkenteni, hogy megmutattam neki, hogy most az ő szemeiből is könny folyik. 


15 hónaposan kétszavas tőmondatokkal kommunikált. Pl: Apa dolgozik vagy Cica eszik, miközben a beszédfejlődése is megfelelően alakult. 

Kesztyűt kérsz?- kérdeztem meg a kislányomat egyik téli sétánk alkalmával.
A kekszfüggő gyermekem boldogan, mosolyogva jelelte a keksz jelét és pislogott aléltan a táskámra.
Egyértelműen félreértett engem. Én kesztyűt ajánlottam ő pedig kekszet értett
Erre rögtön rájöttem, miután mutatta a keksz jelét. A szituációt lekezelve elgondolkodtam azon, hogy mennyi ilyen félreértést teremtő helyzet adódhat a nap folyamán, ami óhatatlanul feszültséget okozhat még a leggondosabb és válaszkész szülői hozzáállás során is.
Egy nem babajelelő kisgyermek biztosan nehezen dolgozza fel, hogy az  “anyukája  által felajánlott kekszet” miért nem kapja meg azonnal,  és anya miért a kesztyűt erőlteti görcsösen a kezére.
Ebben a helyzetben az anyánál meg valószínűleg tévesen az rögzül,  hogy a gyerek utálja, ha kesztyűt adnak a kezére.  
  .

Rengeteg olyan élményünk volt, mely egyértelművé tette, hogy a babajelelés nélkül sok mindent nem úsztunk volna meg ilyen könnyen és sok jó dolog kimaradt volna az életünkből.
A kislányom apukája örömmel figyelte ahogy a kislányommal jelelünk, viszont ő csak akkor kezdett el tudatosabban babajeleket használni Pannimmal, amikor az egyik esti fürdetéskor a kislányom nem akart már fürdeni, mert elálmosodott, és ezt határozottan az értésére is adta a VÉGE és az ALVÁS jelekkel. A kedvesem ekkor értette meg, hogy mit jelent igazán a babajelekkel való kommunikáció a még nem beszélő kislányával.
Talán valahol itt jöhetett el az a pont is az én életemben, amikor elhatároztam, hogy ezt a módszert muszáj megismertetnem más kisgyermekes családokkal is.


Pannám 18 hónaposan a beszéd folyamatos fejlődésével már elkezdte elhagyni a jelkincsének nagy részét és 23 hónapos korára már csak a köszönöm jele maradt meg. Ezt sokáig még megtartotta, mert az egója nem engedte, hogy kimondja a köszönöm szót mindamellett, hogy 13 hónapos kora óta lelkesen jelelte, ha kapott valamit.
Kommunikációja során kétéves koráig használta a babajeleket, amelyekkel tudatosan közölte velem az igényeit, élményeit, miközben a beszédfejlődési szakaszokat követve megfelelően fejlődött a nyelvi készsége. Az első babajeleket fokozatosan váltották fel az első szótagok, szavak, hangutánzó szavak. Nyolc hónapos korától kétéves koráig összességében 250 babajelet használt a korai kommunikációs időszakban, ami nagyon hasznosnak bizonyult. Beszéd kialakulásával a babajeleket teljesen elhagyta, ezért újra elkezdtük tanulni a jelnyelvet a nagyszülei miatt, hiszen most már érti, hogy a papa és a mama nem hall, ezért velük így kell kommunikálni.

 
Meghallgatod vagy megvárod, amíg megtanul beszélni?
Tanulj velem babajelelést, és végig fogom  a kezed a babajelelő utad során az online, otthoni segédlet anyagommal!
 
 

A babajelek és a bennrekedt mondanivaló

A bennrekedt mondanivaló Meglátásom szerint a  válaszkész szülővel is előfordulhat, hogy kevésbé...

A korai nyelvi fejlesztésről

A korai nyelvi fejlesztésről Fürész-Mayernik Melindával beszélgettünk, a kisgyermekkori idegen...

Saját jeleket kreálnak a babák, közlendőik megkönnyítése céljából

Gesztusok Azok a babák is kézjelekkel kommunikálnak, akikkel nem babajelelnek a szüleik. A babák...

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján!...

Babajelelés rövid és hosszú távú előnyei.

A babajelelésnek nincs hátránya! A gyermek és a szülő csak nyer ezzel az egyszerű, ösztönös...

Mikor kezdjétek el a babajelelést?

Mikor érdemes elkezdeni babajelelést? Ha nagyon korán kezded a babajelelést, amikor még nagyon...

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a...

Babajelelő szülők mondták 1.

Néhány történet babajelelő szülők tollából " Volt rá példa, hogy konkrétan a jelelés segített...

Eszter és az ikrek babajelelő története

  Ikrek és a babajelek Eszter ikres anyuka,aki ódákat zeng a babajelelésről! Olvassátok el a...

Babajelelés / Szülők mondták 3.

További inspiráló történetek babajelelő szülők tollából Bizony, akár az alvás előtt is meg lehet...
.

Hasonló bejegyzések

Miért hidd el nekem, amit mondok?

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a babajelelés terén. A saját gyermekeimmel babajeleltünk, valamint több száz család gyermeke kezdett el babajelelni a módszerem mentén Veszprém és Fejér megyében valamint...

Apa és a babajelek

Apa és a babajelek

 Apák és a babajelek Az apák az elmúlt évtizedekhez viszonyítva egyre jobban bevonódnak a gyermekük gondozásba.  Magyarországon többnyire az anyák vannak otthon a GYES alatt, igy az anyának több alkalma van  a nap folyamán az ösztönös válaszkészségével reagálni a...

Online Otthoni Segédlet

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján! 2015-ben az Online Otthoni Segédletet azért hoztam létre, hogy a Babajelnyelv óráimra járó hallgatóim korlátlanul hozzáférhessenek a Babajelnyelv tanfolyamon elhangzott...

Hogy néz ki a csoportos tanfolyam?

 

A Csoportos Babajelnyelv Oktatás egy 5 hetes, heti 1 órás élő tanfolyam.  Itt közösen tanulhatod meg a babajelnyelv alapjait és módszertanát.

A tanfolyam órái minden héten ugyanabban az időpontban vannak, így könnyű beépíteni a napi- és hetirendbe.

Az órára magaddal hozhatod – sőt, hozd is magaddal! – babádat; nem kell bébiszittert keresned.

Tanulás közben sokat játszunk, éneklünk, mondókázunk és ez a gyerekeket is leköti.

A legtöbben a tanfolyam vége után is tartják a kapcsolatot egymással, akár élőben, akár a zárt, exkluzív Facebook csoportunkban, ahol bármikor megoszthatják egymással tapasztalataikat, történeteiket.

Hogy néz ki az online tanfolyam?

Az Online Babajelnyelv tanfolyam egy interaktív oktatás videochaten vagy Skype-on keresztül, heti egyszer 60 percben 5 héten át. 

A kezedet fogva lépésről-lépésre vezetlek, az alapoktól a haladó szintig oktatóvideókkal, jelvideókkal, videóklippekkel, nyomtatható tanulókártyákkal, segédletekkel,

A Skype órákat rugalmasan tartom, így akár délután, sőt este is tanulhattok. A párodat is bevonhatod, hogy együtt mihamarabb belevessétek magatokat a kisbabátokkal való hatékony jelelésbe.

N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra.
 2. Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a regisztrációd sikerességéről. A tanfolyam pontos indulása függ a létszám meglététől (8 Fő), így erről is időben tájékoztatlak.
 3. A tanfolyam indulásának első napján kell kifizetni a díjat.
 4. A hozzáférést az Online Otthoni Segédelthez az első óra után megkapod.
 5. Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • Öt  60 perces személyes, csoportos foglalkozás, ahova díjmentesen kísérő is jöhet,
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • otthon is használható online segédletet, melyet okostelefonon és tableten is elérhetsz (belépés a menüsorban lévő linken)
  • Találsz benne egy 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárat,
  • 205 darab nyomtatható babajelrajzot,
  • babajelelős videóklipeket és
  • oktatóvideókat, ami segít a leggyakoribb jelek villámgyors visszaidézésében, valamint
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportunkba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 19 000 Ft

.
N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra
 2.  Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a jelentkezésed sikeréről.
 3. A kapott  email tartalmazni fogja az utalási adatokat.
 4. A befizetésed megérkezése után leegyeztetjük az első óránk időpontját.
 5. Az első óránk után elküldöm neked az  Online Babajelnyelv tanfolyami felületéhez a  hozzáférési adatokat, azaz a felhasználónevet és jelszót.
  Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót.
 6. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • 5 héten át heti egy alkalommal 60 percen át személyesen, rátok és a gyemeketek érdeklődésére fókuszálva bevezetlek titeket a babajelelés izgalmas világába.
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv Képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • A tanfolyami felületen hozzáférhetesz a 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárhoz, mely témaköörnként szűrhető. Pl: Ételek jelei, állatok jelei stb..
 • 205 darab nyomtatható tanulókártya
 • 56 babajelelős videóklipeket
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 

 

 23 000 Ft

.