06203285331 info@babajelnyelv.hu

Így babajeleltünk mi!

Alábbiakban arról olvashattok, hogy hogyan kezdtünk el mi babajelelni Pannámmal.

Kislányom születésekor olvastam először a babajelnyelv módszeréről, főként amerikai honlapokon,. Ezt követően határoztam el, hogy én is bevezetem ezt a hatékony eszközt, hogy a korai nonverbális időszakban megkönnyítsem a gyermekem kommunikációját, miivel siket családban nőttem fel rutinos jelelőként, így nem sokat hezitáltam azon, hogy egyedül kezdjem el bevezetni a babajeleket a gyermekemnek.
A saját elméletem vonalán és a hathónapos gyermekem befogadóképessége mentén elkezdtem a kézjelek bevezetését, ami gyors és látványos eredményeket hozott a kislányomnál nyolc hónapos korára.

8 hónapos volt, amikor először mutatta nekem két kis kezét használva, hogy szopizni szeretne.
Soha nem felejtem el a pillanatot, ahogy közben értelmesen a szemembe nézett és várta a reakciómat.
8 hónaposan ezekkel a szavakkal indított: cici, még, kutyus, virág, lámpa.
Napokon belül jöttek sorra a további szavak jelei.
Mindig figyelte a kezemet, hogy mit mutatok, nem egy alkalommal azonnal le is utánozta a mozdulatot és amikor kellett bevetette.

Akkor csodálkoztam rá a babajelelés fontosságára, amikor egyszer labdáztunk az étkezőben és az asztal alá begurult a labda. Megállt és elbizonytalanodva nézett be az asztal alá. Már léptem is volna tovább, amikor közölte velem, hogy fél a hangyáktól és azért nem mer az asztal alá bemenni kihozni a labdát. ( éppen néhány hangya majszolta a reggeli maradványait.)
Megnyugtató érzés volt, hogy a gyermekem a félelmét képes volt velem tudatni, amit én meg azonnal tudtam kezelni.
Egy másik alkalommal sajtot evett kiflivel és kefirrel, majd egyszer csak rám nézett és babajelelve kérte, hogy adjak neki főtt tojást, mert azt kívánta meg. Mindezt 13 hónaposan! Ujjongva főztem meg neki ő meg vidáman befalatozta.

Egy másik esetben egy félreértelmezett mondatot tudtunk a babajeleléssel helyretenni. Történt, hogy egy sírós babát néztünk az orvosi rendelőben, beszélgetésünk alatt, mondtam neki, hogy igen, sír a baba, könny jön a szeméből. Akkor mondtam először a könny szót. Odament a sírós picihez, megtapogatta a fejét és értetlenül nézegette tágra nyílt szemekkel, közben rám nézett teljesen összezavarodva jelelte a könyv jelét.:-)
Egyértelműen a könny szót könyvnek gondolta, majd kereste a baba szemében az általam említett könyvet, ami számára teljesen értelmezhetetlen volt. Fantasztikus érzés volt belelátni a gondolataiba és , hogy a félreértést azonnal tudtam kezelni.
Amikor másik helyzetben egy esés miatt sírt, akkor a sírásából azzal zökkentettem ki hogy közben elmagyaráztam neki, hogy most éppen az ő szeméből is könny folyik.
15 hónaposan kétszavas tőmondatokkal kommunikált. Pl: Apa dolgozik vagy Cica eszik

Kesztyűt kérsz?- kérdeztem meg a kislányomat egyik téli sétánk alkalmával.
A kekszfüggő gyermekem boldogan, mosolyogva jelelte a keksz jelét és pislogott aléltan a táskámra.
Egyértelműen félreértett engem. Én kesztyűt ajánlottam ő pedig kekszet értett
Erre rögtön rájöttem, miután mutatta a keksz jelét. A szituációt lekezelve elgondolkodtam azon, hogy mennyi ilyen félreértést teremtő helyzet adódhat a nap folyamán, ami óhatatlanul feszültséget okozhat még a leggondosabb és válaszkész szülői hozzáállás során is.
Egy nem babajelelő kisgyermek biztosan nehezen dolgozza fel, hogy az  “anyukája  által felajánlott kekszet” miért nem kapja meg azonnal,  és anya miért a kesztyűt erőlteti görcsösen a kezére.
Ebben a helyzetben az anyánál meg valószínűleg tévesen az rögzül,  hogy a gyerek utálja, ha kesztyűt adnak a kezére.  
  .

Rengeteg olyan élményünk volt, mely egyértelművé tette, hogy a babajelelés nélkül sok mindent nem úsztunk volna meg ilyen könnyen és sok jó dolog kimaradt volna az életünkből.
A kislányom apukája örömmel figyelte ahogy a kislányommal jelelünk, viszont ő csak akkor kezdett el tudatosabban babajeleket használni Pannimmal, amikor az egyik esti fürdetéskor a kislányom nem akart már fürdeni, mert elálmosodott, és ezt határozottan az értésére is adta a VÉGE és az ALVÁS jelekkel. A kedvesem ekkor értette meg, hogy mit jelent igazán a babajelekkel való kommunikáció a még nem beszélő kislányával.
Talán valahol itt jöhetett el az a pont is az én életemben, amikor elhatároztam, hogy ezt a módszert muszáj megismertetnem más kisgyermekes családokkal is.


Pannám 18 hónaposan a beszéd folyamatos fejlődésével már elkezdte elhagyni a jelkincsének nagy részét és 23 hónapos korára már csak a köszönöm jele maradt meg. Ezt sokáig még megtartotta, mert az egója nem engedte, hogy kimondja a köszönöm szót mindamellett, hogy 13 hónapos kora óta lelkesen jelelte, ha kapott valamit.
Kommunikációja során kétéves koráig használta a babajeleket, amelyekkel tudatosan közölte velem az igényeit, élményeit, miközben a beszédfejlődési szakaszokat követve megfelelően fejlődött a nyelvi készsége. Az első babajeleket fokozatosan váltották fel az első szótagok, szavak, hangutánzó szavak. Nyolc hónapos korától kétéves koráig összességében 250 babajelet használt a korai kommunikációs időszakban, ami nagyon hasznosnak bizonyult. Beszéd kialakulásával a babajeleket teljesen elhagyta, ezért újra elkezdtük tanulni a jelnyelvet a nagyszülei miatt, hiszen most már érti, hogy a papa és a mama nem hall, ezért velük így kell kommunikálni.


Meghallgatod vagy megvárod, amíg megtanul beszélni?
Tanulj velem babajelelést, és végig fogom  a kezed a babajelelő utad során az online, otthoni segédlet anyagommal!
 
 

Jelentkezem a csoportos Babajelnyelv tanfolyamra!

csoportos Babajelnyelv tanfolyamok

Jelentkezem az 5 hetes csoportos Babajelnyelv tanfolyamra!
Veszprém: Előreláthatólag decemberben
Balatonfüred: 2020.10. 09. péntekenként
Balatonalmádi: Szervezés alatt
Székesfehérvár: 2021. március
Budapest: Szervezés alatt
Keszthely: 2020.10.12. hétfőnként

Jelentkezem az Online Babajelnyelv tanfolyamra!

Jelentkezem az Online Babajelnyelv tanfolyamra!

Jelentkezem a magán Babajelnyelv tanfolyamra!

Jelentkezem a magán Babajelnyelv tanfolyamra!

Rádióinterjú a babajelelésről, ahova babajelelő anyukák is elkisértek!

Ingyenes babajelnyelv bemutató előadás

Ingyenes babajelnyelv bemutató előadás

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This