Babajelelő család      babajelelő gyerekek

 

A első gyermekemmel való babajelelés során megtapasztaltam a módszer hatékonyságát, és éreztem, hogy a vele való kapcsolatomra pozitívan hat a gördülékenyebb kommunikáció.

Az érzékeltetés végett az alábbi rövid példában dőlt betűkkel emelem ki a mondatban a gyermekem által használt babajeleket.

 • 8 hónapos korában többek között tudta kérni, hogy még énekeljek neki, képes volt jelezni sírás nélkül, ha szeretett volna szopizni, sőt ha kutyát hallott ugatni, akkor nagy örömömre azt is képes volt közölni.
 • 10 hónapos korában közel 30 szónak a jelét alkalmazta magától a megfelelő helyzetben pl.: ennilabdapillangóhalkekszlámpasapkacicavonatautótelefon. Főként a környezetében látott tárgyakról közvetített jelelve.

Férjem egy újabb hóbortnak gondolta a babajelelést, és rám hagyta az ezzel kapcsolatos foglalkozást a gyermekünkkel, mígnem a kislányunk az esti közös fürdésük során ‒ tíz hónapos korában – két babajellel határozottan kérte őt, hogy vegye ki a kádból, mert végzett a fürdéssel és vigye el őt aludni, mert pihenni szeretne.

A férjem lelkesedése azóta is töretlen, és lelkesen babajelelt a második gyermekünkkel is.

Meggyőződése, hogy a kislányával való harmonikus kapcsolat főként annak köszönhető, hogy mindig megértették egymást,

és számottevően sok csodás közös pillanatuk volt ennek köszönhetően.

Kislányom egyéves korára elhagyta azokat a babajeleket, amelyekre voltak már szavai, szókezdeményei, majd újabb szavak babajeleit sajátította el.

 • 16 hónapos korára kétszavas mondatokat alkotott babajelekkel, miközben folyamatosan szavakkal, hangutánzókkal is kommunikált. Pl.: apa dolgozikcica eszikfélek a hangyától.
 • 15-18 hónapos korában képes volt az érzéseit is közvetíteni, például ha mérges volt a nehézkesen felhúzott cipőire, ha félt a hangos zajoktól, valamint képes volt felismerni mások érzelmi állapotát. (Pl.: sír, mosolyog, mérges)
 • 18 hónapos korára – a szótári robbanás időszakában ‒ egyre több szót, szókezdeményt, hangutánzót használt, amelyek felváltották a korábban használt babajeleket.
 • 24 hónapos korára elhagyta az összes jelet, és öt-hat szavas mondatokban beszélt folyékonyan, választékosan.

Gyermekemnek és nekünk is sok örömet okozott ez az időszak, máig szoros, meghitt és boldog kapcsolatunk van egymással. Hosszútávon érzem ennek a korai kommunikációs módszernek a jótékony hatásait mind az ő problémamegoldó és feszültségkezelő helyzeteiben, mind a magabiztos viselkedésében. Szövegértése az elvártnak megfelelő.

Második gyermekemmel már 4 hónapos korában elkezdtem a babajelelést,  aki meglepően korán elkezdett visszajelelni, és a beszédfejlődése is az elvárnak megfelelően alakult.

Hét hónapos korában már hat babajelet használt tudatosan a nonverbális kommunikációja mellett: kutyaméglámpatejszéljó étvágyat.
11 hónaposan közel 50 szónak a jelét ismerte és használta. Képes volt tudatosan közölni, ha fájt valamije vagy ha félt valamitől. Ha éhes, volt, akkor jelelte, hogy enni szeretne vagy inni. Sok állatnaktárgynakételnek ismerte a jelét, és a napirendi eseményeket sokszor előre jelezte, mint az alvást és a fürdést. Olykor azon kaptam, hogy a könyveket lapozgatva jelelte a látott képeket, szinte magának mesélte a látottakat. 26 hónapos koráig babajelelt velünk, majd a babajeleket teljesen felváltotta a beszéd.

MIÉRT HIDD EL NEKEM, AMIT MONDOK?

 • Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a babajelelés terén. A saját gyermekeimmel babajeleltünk, valamint több száz család gyermeke kezdett el babajelelni a módszerem mentén Veszprém és Fejér megyében valamint Budapesten és online Skype-on.
 • Az országban először én hoztam létre egy közel ezer videóból álló oktatási anyagot Babajelnyelv Online Otthoni Segédlet néven, ami segítette a babajelelő családok fejlődését.
 • Folyamatosan tökéletesítem a szakmai tudásom. Főiskolai képzésen csecsemő és kisgyermeknevelő szakon diplomát szereztem, ahol a  nagy  tanáraim által nagyra értékelt  szakdolgozatomban a babajelelés hatását vizsgáltam a beszédfejlődésre fókuszálva.
 • Siket szülők gyermekeként nevelkedve anyanyelvi jelelő vagyok, azonban elvégeztem egy jelnyelvi képzést, ahol megszereztem a B/2 jelnyelvi szint végzettségről szóló papíromat. (Jeltolmácsnak csak azért nem mentem, mert Veszprémben nem volt erre lehetőség )
 • Ismerem és szeretem a siket közösséget. 6 éves korom óta a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy az emberek mennyire nem képesek “megfelelően” kommunikálni különféle helyzetekben siket embertársainkkal és láttam, hogy ezt milyen nehézségként élik meg. Ez a cél vezérelt, amikor magyar jelekkel kezdtem meg a babajelelés oktatását és hiszek abban, hogy azok a kisgyermekes családok, akik a saját gyermekeikkel 1-1,5 évig babajelelnek biztos, hogy szivetmelengetően helyt állnak egy adott helyzetben. Bőven jöttek is a visszajelzések, szóval bejött.
 • Tudom, hogy milyen csodát nyújt a babajelelés a szülőknek és a babáknak egyaránt és ezt át is tudom a hallgatóimnak adni.

 

NÉHÁNY VÉLEMÉNY, AMIT RÓLAM MONDTAK AZOK, AKIK JÁRTAK A BABAJELNYELV TANFOLYAMON

“..Fizl Kata ilyen lelkesedéssel és türelemmel kísért minket végig ezen az úton. ..”

“Biztosan sokféle módon lehet babajelelést tanulni, hiszen számos könyv, internetes anyag van már a témában, de ez a valóban szívből jövő, élő, gyakorlati tanácsokkal, dalokkal tűzdelt ismeret, amit Fizl Kata átadott, nem pótolható semmilyen babajelnyelv-szótárral.”

“még mindig nem hiszem el, hogy milyen fantasztikus dolgot raktál össze! Ez olyan nagy segítség, hogy el sem tudom mondani. És ami azt hiszem a legjobb benne, az nem csak a sokrétűsége, hanem maguk a videók. Megnézek egy-két jelentést és a videótól jobb kedvem lesz Annyira kedves, mosolygós és pozitív vagy, hogy öröm nézni!!!”

 

“Fizl Kata türelmes, kedves, szórakoztató, lelkiismeretes és nem utolsósorban egy másokat pozitívan feltöltő igazi energiabomba. Köszönjük az élményt!”

“Mindig figyeltél ránk a gyerekek jelzéseire és bátran elmondhattuk mit érzünk és hol tartunk.”

Fizl Kata babajelnyelv oktató

Fizl Kata
Babajelnyelv oktató
.