06203285331 info@babajelnyelv.hu

 Magyar jelnyelv és a Babajelnyelv

A babajeleléssel – mellyel a kisbabák szüleit oktatom-  lehetőségem van az érdeklődőket egy kicsit bevezetni a magyar jelnyelv világába az általuk használt babajeleken keresztül.  A babajelelés oktatása során a magyar jelnyelv jeleit alkalmazom, ezen kívül némely szónál egyszerűsített verziót, melyet siket honfitársaink is megértenek.
Eszközeim behatároltak, hiszen csak néhány száz jelet ismertetek meg a szülőkkel, így a nyelvtant, a kézformák elnevezéseit és a proformokat nem. Szándékosság vezérel, hisz  célom a magyar jelnyelv népszerűsítése, valamint fontosnak tartom, hogy a  halló emberek tisztább képet kapjanak a  siket emberek világáról, szokásairól, így minden találkozásunkkor sok érdekességet szoktam megosztani.
A babajelelés során a halló szülők miközben beszélnek babáikhoz  a mondataikból kiemelik a babák számára lényegesebb szavak jeleit.  
Ezek a babák számára fontosabb tárgyak, állatok, ételek, személyek, valamint érzelmi és  biztonsági szavak jeleiből állnak.  
A babajelelő szülő mindent ugyanúgy csinál, mint bárki más, amikor a kisbabájához beszél, a különbség csupán annyi, hogy közben kézjelekkel  kíséri a mondandóját. 
Ezek a szülők a gyermekükkel való könnyebb kommunikáció végett, szinte játszva megtanulják pár száz szónak a jelét.
Tapasztalataim szerint a szülők örömmel tanulnak meg  újabb és újabb jeleket, melyek az állandó használat következtében az emlékezetükben marad.  A babajelelő szülő, ha siket ember társaságában fel tudja idézni és alkalmazni tudja a tanult jeleket akár csak annyira, hogy egy vagy két szót bemutat a párbeszédük alatt, akkor már gördülékenyebbé teheti az egymás közti interakciót.
Siket embertársunk lelkét  biztosan simogatni fogja az érzés, nem kevésbé magát a halló emberét.

Ha a kisbabájával 1-1,5 évig babajelelő anyuka részt vesz egy jelnyelvi képzésen, vagy sikerélménye van egy siket emberrel való beszélgetésben, nekem már megérte! Íme, néhány megtörtént esetből az egyik:
Júlia, a gyógypedagógusnak készülő anyuka -aki szintén nálam tanult meg babajelelni és a kisfiánál sikerrel alkalmazta  a babajelelést- jelenleg a hallássérültek pedagógiája szakon tanul és jeltolmácsnak készül. Mindig is érdekelte a jelnyelv és a siketek világa.
A babajeleléssel szerzett tapasztalata erősítette meg a döntésében.  
 

 

“Panna koppant egyet a kezével az asztalon.
Így kíván jó étvágyat nekem 16 hónaposan babajelelve.
Siket embertársaink is így kívánnak jó étvágyat egymásnak.”

 

 

Siketek a szüleim, ebben a környezetben nőttem fel és bizton állíthatom, hogy bármilyen helyzetben kialakult siket-halló ember között zajló beszélgetést nagyban segíti, ha a jelnyelvet nem ismerő halló fél beveti a kezeit, akár mutogatva (nem szeretik a siket emberek ezt a kifejezést, de ebben az esetben valóban mutogatás zajlik) próbálja megértetni magát.
Sok embernek ez nehezen megy, mert ismeretlen a szituáció számukra és kényelmetlenül érzik magukat.
A siket embereknek nagyon jól esik, ha látják, hogy a jelelő szándék megvan a halló félnél bármilyen úton, módon is, hiszen nem mindenki ismerheti a jelnyelvet.

A siket szüleim 30 éve laknak egy többlakásos társasházban régi szomszédaikkal együtt, akik mindig nagyon segítőkészek és kedvesek. Ám amikor beszélgetésbe elegyednek szüleimmel, mindig kicsit feszengve, olykor hangosan vagy kevésbé artikulálva beszélnek hozzájuk. Ami egy kicsit elszomorít, hogy ilyen hosszú idő után még senki nem kérdezte meg tőlük, hogy hogyan kell jelnyelven köszönni, vagy megkérdezni tőlük, azt hogy hogy vannak, ami egyébként egy egyszerű dupla mozdulatsorból áll.

Ha a babajelelő óvó néni anyuka, a babajelelő hentes apuka vagy a babajelelő zöldséges nagypapa adott helyzetben egy siket embernek tud segíteni, azaz képes velük kommunikálni, megértetni a mondanivalóját a babajelek segítségével nekem már megérte, hogy ezzel foglalkozom..  

Azok, akik nem babajelelnek, ám valamilyen úton módon elolvassák ezt a bejegyzést, ráadásul ha van siket ember a környezetükben, akkor azt javaslom, hogy ha beszédbe elegyednek velük, először is hozzák működésbe a kezeiket, mimikájukat, és a testbeszédüket! A siket emberek is azzal kommunikálnak. A közölni kívánt mondandóból emeljék ki a legfontosabb szavakat. Képzeljék el a tárgynak a formáját, mozgását, tulajdonságait. és azt mutassák be a kezükkel, hiszen már ezzel könnyebbé tehető az egymás közti interakció. Ajánlom figyelmetekbe a tévhiteloszlató blogbejegyzésemet és a  SINOSZ által szerkesztett információs oldalt, ahol sok mindent megtudhattok a siketek világáról, és a velük való kommunikációról.

Jelentkezem a csoportos Babajelnyelv tanfolyamra!

csoportos Babajelnyelv tanfolyamok

Jelentkezem az 5 hetes csoportos Babajelnyelv tanfolyamra!
Veszprém: Előreláthatólag decemberben
Balatonfüred: 2020.10. 09. péntekenként
Balatonalmádi: Szervezés alatt
Székesfehérvár: 2021. március
Budapest: Szervezés alatt
Keszthely: 2020.10.12. hétfőnként

Jelentkezem az Online Babajelnyelv tanfolyamra!

Jelentkezem az Online Babajelnyelv tanfolyamra!

Jelentkezem a magán Babajelnyelv tanfolyamra!

Jelentkezem a magán Babajelnyelv tanfolyamra!

Rádióinterjú a babajelelésről, ahova babajelelő anyukák is elkisértek!

Ingyenes babajelnyelv bemutató előadás

Ingyenes babajelnyelv bemutató előadás

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Share This