Egyéb

kategória

A magyar jelnyelv népszerűsítése babajeleléssel!

Írta: Fizl Kata

április 13, 2015

A magyar jelnyelv népszerűsítése a babajeleken keresztül

A babajeleléssel – mellyel a kisbabák szüleit oktatom-  lehetőségem van az érdeklődőket egy kicsit bevezetni a magyar jelnyelv világába az általuk használt babajeleken keresztül.  

A babajelelés oktatása során a magyar jelnyelv jeleit alkalmazom, ezen kívül némely szónál egyszerűsített verziót, melyet siket honfitársaink is megértenek.
Eszközeim behatároltak, hiszen csak néhány száz jelet ismertetek meg a szülőkkel, így a nyelvtant, a kézformák elnevezéseit és a proformokat nem.

Bepillantás a siket emberek világába

Szándékosság vezérel, hisz  célom a magyar jelnyelv népszerűsítése, valamint fontosnak tartom, hogy a  halló emberek tisztább képet kapjanak a  siket emberek világáról, szokásairól, így minden találkozásunkkor sok érdekességet szoktam megosztani a hallgatóimmal.

A babajelelő szülő mindent ugyanúgy csinál, mint bárki más, amikor a kisbabájához beszél, a különbség csupán annyi, hogy közben kézjelekkel  kíséri a mondandóját.

A babajelelés során a halló szülők miközben beszélnek babáikhoz  a mondataikból kiemelik a babák számára lényegesebb szavak jeleit.
Ezek a babák számára fontosabb tárgyak, állatok, ételek, személyek, valamint érzelmi és  biztonsági szavak jeleiből állnak.

Tapasztalataim szerint a szülők örömmel tanulnak meg  újabb és újabb babajeleket, melyek az állandó használatnak köszönhetően az emlékezetükben marad.  Szülők visszajelzéseiből tudom, hogy sokan használják a “szeretlek” babajelet is egymás között, sőt még az iskolás gyermekeikkel is.
Egy Babajelnyelv tanfolyamon részt vett és kb 1-1,5 évig babajelelő szülő, ha kapcsolatba kerül egy siket emberrel akár munkahelyén vagy az élet bármely más területén bizton állíthatom, hogy képes lesz gördülékenyebbé tenni az egymás közti interakciót, azzal, hogy feleleveníti az általam elmondottakat, valamint néhány jelet a kommunikációja során,
Siket embertársunk lelkét  biztosan simogatni fogja az érzés, nem kevésbé magát a halló emberét.

 

Júlia, a gyógypedagógusnak készülő anyuka -aki szintén nálam tanult meg babajelelni és a kisfiánál sikerrel alkalmazta  a babajelelést- jelenleg a hallássérültek pedagógiája szakon tanul és jeltolmácsnak készül. Mindig is érdekelte a jelnyelv és a siketek világa.
A babajeleléssel szerzett tapasztalata erősítette meg a döntésében.
 

 

“Panna koppant egyet a kezével az asztalon.
Így kíván jó étvágyat nekem 16 hónaposan babajelelve.
Siket embertársaink is így kívánnak jó étvágyat egymásnak.”

 

Siketek a szüleim, ebben a környezetben nőttem fel és bizton állíthatom, hogy bármilyen helyzetben kialakult siket-halló ember között zajló beszélgetést nagyban segíti, ha a jelnyelvet nem ismerő halló fél beveti a kezeit, akár mutogatva (nem szeretik a siket emberek ezt a kifejezést, de ebben az esetben valóban mutogatás zajlik) próbálja megértetni magát.
Sok embernek ez nehezen megy, mert ismeretlen a szituáció számukra és kényelmetlenül érzik magukat.
A siket embereknek nagyon jól esik, ha látják, hogy a jelelő szándék megvan a halló félnél bármilyen úton, módon is, hiszen nem mindenki ismerheti a jelnyelvet.

A siket szüleim 30 éve laknak egy többlakásos társasházban régi szomszédaikkal együtt, akik mindig nagyon segítőkészek és kedvesek. Ám amikor beszélgetésbe elegyednek szüleimmel, mindig kicsit feszengve, olykor hangosan vagy kevésbé artikulálva beszélnek hozzájuk. Ami egy kicsit elszomorít, hogy ilyen hosszú idő után még senki nem kérdezte meg tőlük, hogy hogyan kell jelnyelven köszönni, vagy megkérdezni tőlük, azt hogy hogy vannak, ami egyébként egy egyszerű dupla mozdulatsorból áll.

Ha a babajelelő óvó néni anyuka, a babajelelő hentes apuka vagy a babajelelő zöldséges nagypapa adott helyzetben egy siket embernek tud segíteni, azaz képes velük kommunikálni, megértetni a mondanivalóját a babajelek segítségével nekem már megérte, hogy ezzel foglalkozom..

Azok, akik nem babajelelnek, ám valamilyen úton módon elolvassák ezt a bejegyzést, ráadásul ha van siket ember a környezetükben, akkor azt javaslom, hogy ha beszédbe elegyednek velük, először is hozzák működésbe a kezeiket, mimikájukat, és a testbeszédüket! A siket emberek is azzal kommunikálnak. A közölni kívánt mondandóból emeljék ki a legfontosabb szavakat. Képzeljék el a tárgynak a formáját, mozgását, tulajdonságait. és azt mutassák be a kezükkel, hiszen már ezzel könnyebbé tehető az egymás közti interakció. Ajánlom figyelmetekbe a tévhiteloszlató blogbejegyzésemet és a  SINOSZ által szerkesztett információs oldalt, ahol sok mindent megtudhattok a siketek világáról, és a velük való kommunikációról.

Babajelnyelv-online-veszprem-szekesfehervar

Babajelelés / Szülők mondták 3.

További inspiráló történetek babajelelő szülők tollából Bizony, akár az alvás előtt is meg lehet...

Így babajeleltünk mi!

Így babajeleltünk mi Pannimmal! Alábbiakban arról olvashattok, hogy hogyan kezdtünk el ...

Siket családba született, halló babák korai kommunikációja.

Siket családban jelelő baba Nemrég egy siket apuka mesélte nekem, hogy a halló kislánya egyik...

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a...

Eszter és az ikrek babajelelő története

  Ikrek és a babajelek Eszter ikres anyuka,aki ódákat zeng a babajelelésről! Olvassátok el a...

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján!...

A korai nyelvi fejlesztésről

A korai nyelvi fejlesztésről Fürész-Mayernik Melindával beszélgettünk, a kisgyermekkori idegen...

Miért jó babajelelni?

10 ok, amiért jó babajelelni egy jelelő baba szemszögéből Anya és Apa  jobban megért engem az első...

Babajelelő szülők mondták 2.

További inspiráló történetek babajelelő szülők tollából! " Óriási öröm látni, hogy Ádi ennyit...

Saját jeleket kreálnak a babák, közlendőik megkönnyítése céljából

Gesztusok Azok a babák is kézjelekkel kommunikálnak, akikkel nem babajelelnek a szüleik. A babák...
.

Hasonló bejegyzések

Miért hidd el nekem, amit mondok?

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a babajelelés terén. A saját gyermekeimmel babajeleltünk, valamint több száz család gyermeke kezdett el babajelelni a módszerem mentén Veszprém és Fejér megyében valamint...

Apa és a babajelek

Apa és a babajelek

 Apák és a babajelek Az apák az elmúlt évtizedekhez viszonyítva egyre jobban bevonódnak a gyermekük gondozásba.  Magyarországon többnyire az anyák vannak otthon a GYES alatt, igy az anyának több alkalma van  a nap folyamán az ösztönös válaszkészségével reagálni a...

Online Otthoni Segédlet

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján! 2015-ben az Online Otthoni Segédletet azért hoztam létre, hogy a Babajelnyelv óráimra járó hallgatóim korlátlanul hozzáférhessenek a Babajelnyelv tanfolyamon elhangzott...

Hogy néz ki a csoportos tanfolyam?

 

A Csoportos Babajelnyelv Oktatás egy 5 hetes, heti 1 órás élő tanfolyam.  Itt közösen tanulhatod meg a babajelnyelv alapjait és módszertanát.

A tanfolyam órái minden héten ugyanabban az időpontban vannak, így könnyű beépíteni a napi- és hetirendbe.

Az órára magaddal hozhatod – sőt, hozd is magaddal! – babádat; nem kell bébiszittert keresned.

Tanulás közben sokat játszunk, éneklünk, mondókázunk és ez a gyerekeket is leköti.

A legtöbben a tanfolyam vége után is tartják a kapcsolatot egymással, akár élőben, akár a zárt, exkluzív Facebook csoportunkban, ahol bármikor megoszthatják egymással tapasztalataikat, történeteiket.

Hogy néz ki az online tanfolyam?

Az Online Babajelnyelv tanfolyam egy interaktív oktatás videochaten vagy Skype-on keresztül, heti egyszer 60 percben 5 héten át. 

A kezedet fogva lépésről-lépésre vezetlek, az alapoktól a haladó szintig oktatóvideókkal, jelvideókkal, videóklippekkel, nyomtatható tanulókártyákkal, segédletekkel,

A Skype órákat rugalmasan tartom, így akár délután, sőt este is tanulhattok. A párodat is bevonhatod, hogy együtt mihamarabb belevessétek magatokat a kisbabátokkal való hatékony jelelésbe.

N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra.
 2. Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a regisztrációd sikerességéről. A tanfolyam pontos indulása függ a létszám meglététől (8 Fő), így erről is időben tájékoztatlak.
 3. A tanfolyam indulásának első napján kell kifizetni a díjat.
 4. A hozzáférést az Online Otthoni Segédelthez az első óra után megkapod.
 5. Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • Öt  60 perces személyes, csoportos foglalkozás, ahova díjmentesen kísérő is jöhet,
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • otthon is használható online segédletet, melyet okostelefonon és tableten is elérhetsz (belépés a menüsorban lévő linken)
  • Találsz benne egy 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárat,
  • 205 darab nyomtatható babajelrajzot,
  • babajelelős videóklipeket és
  • oktatóvideókat, ami segít a leggyakoribb jelek villámgyors visszaidézésében, valamint
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportunkba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 19 000 Ft

.
N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra
 2.  Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a jelentkezésed sikeréről.
 3. A kapott  email tartalmazni fogja az utalási adatokat.
 4. A befizetésed megérkezése után leegyeztetjük az első óránk időpontját.
 5. Az első óránk után elküldöm neked az  Online Babajelnyelv tanfolyami felületéhez a  hozzáférési adatokat, azaz a felhasználónevet és jelszót.
  Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót.
 6. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • 5 héten át heti egy alkalommal 60 percen át személyesen, rátok és a gyemeketek érdeklődésére fókuszálva bevezetlek titeket a babajelelés izgalmas világába.
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv Képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • A tanfolyami felületen hozzáférhetesz a 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárhoz, mely témaköörnként szűrhető. Pl: Ételek jelei, állatok jelei stb..
 • 205 darab nyomtatható tanulókártya
 • 56 babajelelős videóklipeket
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 

 

 23 000 Ft

.