Egyéb

kategória

A korai nyelvi fejlesztésről

Írta: Fizl Kata

szeptember 4, 2015

A korai nyelvi fejlesztésről

Fürész-Mayernik Melindával beszélgettünk, a kisgyermekkori idegen nyelvi nevelésről, valamint kapcsolódási pontokat kerestünk mindkettőnk szakmai területén. Melinda matematika-angol szakos tanítóként végezett, jelenleg otthon van  a 21 hónapos kislányával, Mírával, aki mellett Móron baba és gyermek angol foglalkozásokat tart és a blogján keresztül segíti a kisgyermekes szülőket, hogy otthon ők maguk is elkezdhessék a játékos angolozást.
Cikkeivel találkozhattál a Családinet és a Dívány oldalán, valamint szerkesztője az óvodásoknak szóló BREKI magazin Tanulj Brekivel angolul rovatának.

Kétnyelvű babajelelő családok

Babajelnyelv-oktatóként fontos számomra, hogy jobban megvilágítsam ezt a területet, mert azt látom, hogy a babajelelő családokban is, – ahol főként a korai kommunikációra fektetik  a hangsúlyt- fontosnak tartják a játékos és korai idegen nyelvi fejlesztést.  

A babajelelő családokat 3 részre osztanám a korai nyelvi fejlesztés szemszögéből:  

 1. Azon kétnyelvű családok, ahol a szülők az adott lehetőséget kihasználva a saját anyanyelvükön beszélnek gyermekeikhez és egymás közt egy harmadik, tanult nyelven kommunikálnak
 2. Azon családok, ahol a szülőknek ugyanaz az anyanyelvük, egymással és másokkal is ugyanazon a nyelven beszélnek viszont az egyik szülő tudatosan a gyermekével  kizárólag a magas szinten elsajátított nyelven kommunikál.
 3. Azon családok, ahol mindenki a saját anyanyelvén beszél és rövid játékos foglalkozások keretén belül ismerteti meg a gyermekét dalok, mondókák segítségével az adott nyelv szépségeire.

Melinda, kérlek vezess  be minket az imént felsorolt családokban élő kétnyelvű gyermekek nyelvi és gondolkodásbeli fejlődésébe.

A kétnyelvű egyének mentális lexikona (ez egy szótár az agyban – Gósy, 1999., 2005.) más összetételű. Mivel a két nyelv állandóan hat egymásra a kétnyelvű személy ezeket nem tudja kiiktatni. Számos kutatás indult a témában, ahogy a kétnyelvűek hogyan tárolják a nyelveket az agyban, vagyis hogy a nyelvek tárolása az agyban egységes vagy elkülönült. Grosjean nyelvészprofesszor szerint egységes egészként működik a két nyelv egy személyben, a környezet alapján választja ki, hogy melyiket használja.
Ezért a kicsiknél nagyon jól működik, amikor anya és apa két különböző nyelven beszél hozzá (egy szülő-egy nyelv módszer), mert így megtanulja elkülöníteni a nyelveket.

A kicsinek teljesen természetes, hogy egy dolognak több neve lehet és nem is a nyelvek között tesz különbséget, hanem tudja, hogy melyik szülőhöz milyen nyelven szólva érteti meg magát. Ez persze akkor is működhet, ha az egyik szülő egy tanult nyelvet is átad a gyermekének, ehhez is gond nélkül tudnak alkalmazkodni, nem okoz bennük semmilyen törést vagy kárt.
A játékos nyelvi fejlesztés, ahogyan a nevében is benne van, akkor lesz a gyermek és a szülő számára valóban hatékony és élvezetes, ha szívvel-lélekkel csináljuk. Ha görcsösen ragaszkodunk valamihez, akkor azzal pont az ellenkezőjét érjük el annak, amit szeretnénk: a gyermek azt fogja eltanulni, hogy a nyelvtanulás egy görcsös dolog. Az otthoni játékos angolozással egy mintát adunk neki, ami sokkal jobban beívódik, mintha szavakkal tennénk ugyanezt. Ha anya-apa jól érzi magát az angol mondókázás, éneklés közben, akkor ez átragad a kicsire is. És hosszú távon a pozitív élmények megalapozása a cél, amire aztán később már nyelvtani alapokat is építhetünk.
Véleményem szerint a babajelnyelv elősegíti és örömtelibbé teszi  nyelvi fejlesztést.
A babajelelés minden esetben összekötő nyelvként funkcionál a korai kommunikációs időszakban, amikor mindkét szülő más nyelven közöl, de ugyanazt a jelet használja.

 

„Nekem és a német férjemnek az a természetes, ha az anyanyelvünkön beszélünk gyermekünkhöz, hiszen a legtökéletesebben és legárnyaltabban így tudjuk kifejezni magunkat. Az anyanyelvünk használatával vagyunk hitelesek a gyermekünknél. Gyermekünk velünk, és mindkét országban élő rokonokkal, barátokkal ezen a nyelven fog kommunikálni.
„Minél több nyelvet beszélsz, annál több ember vagy! „
A kisgyermekek játszi könnyedséggel anyanyelvi szinten sajátítják el a különböző nyelveket.
Fontos számunkra, hogy a gyermekünk ismerje mindkét kultúrát és biztosan használja és uralja mindkét anyanyelvét.”


Bagi Veronika, a 2 éves kétnyelvű Bálint édesanyja

Mi történik nyelvelsajátításkor az agyban?

Az egészen pici babák is figyelnek már a környezetükre, az anyaméhből ismerős hangokra. A szavakat nem közvetlenül tanulják, hanem a szövegkörnyezetből következtetnek rá. Ezért nagyon fontos, hogy amikor kicsi babával beszélünk (akár az anyanyelvén, akár más nyelveken), mindig értelmes szövegkörnyezetben tegyük, szemléltessük a mondanivalónk tartalmát és használjuk a babanyelvet: gesztusokat, mimikát, arckifejezéseket, akár a babajeleket is.
Ugyan nem az „egyezményes babajeleket”, de ösztönösen használjuk az integetés és az éhes vagyok jeleit, amikor babánkkal beszélünk. Ezek a jelek segítik a gyermeknek a tartalom és szó összekapcsolását, amelynek segítségével  sokkal könnyebben és hatékonyabban rögzülhetnek a nyelvi kifejezések. A babajelekkel még könnyebb a nyelvelsajátítása, hiszen  segítenek az idegen szavakat könnyebben összekapcsolni az adott tárggyal, kifejezéssel, melynek következtében a kisgyermek hamarabb érti meg az összefüggéseket.

 A nyelvelsajátításban igen fontos életszakasz a 2-4 éves kor, ez az úgynevezett kritikus periódus, ami azt jelenti, hogy ebben az életkorban kell bizonyos eseményeknek megtörténni a sikeres nyelvelsajátítás érdekében. Penfield és Roberts (1959) kanadai orvosok vizsgálatai alátámasztják, hogy ebben az időszakban a leggyorsabb az agyféltekék rugalmasságának fejlődése, majd lelassul és a pubertás kor végére lezárul. Ezt hívják szaknyelven lateralizációnak, amikor a beszédfunkcióért felelős agyi területek elnyerik végleges állapotukat és ezért tudnak olyan könnyedén nyelvet tanulni a kicsik. A másik feltétel, hogy elegendő inger érje a gyermeket ahhoz, hogy ezek a funkciók kialakuljanak.
Ezért érdemes minél többet angolul mondókázni, énekelni a kicsinek, később pedig a napi rutinba is beilleszthető egy-egy tevékenység: pelenkázás, reggelizés, öltözködés, játék stb.

A gyermek azt tanulja meg legkönnyebben, aminek ő maga is részese, vagyis a tevékenységbe ágyazott „tanulás” a leghatékonyabb számukra. Ha minden egyes érzékszerve részt vesz a tapasztalásban, akkor könnyebben raktározódik a memóriájában és ez által könnyebben elő is hívható később. Ezért nagyon fontos, hogy nyelvet (is) úgy tanítsunk, hogy játékos, a gyermek életkorának megfelelő kontextusba illesszük. A foglalkozásaimon is gyakran hívom segítségül a mozgásos, mutogatós mondókákat és dalokat, hiszen amikor eljátsszuk a dalt (pl. elmegyünk a boltba, sütit veszünk, kifizetjük ..–Five currant buns) észrevétlenül szívják magukba a szavakat és nyelvtani formákat anélkül, hogy magyaráznom kellene. Felnőtteknél is az egyik leghatékonyabb tanulási forma a kinesztetikus stílus, ahol az érintésen, mozgáson, tárgyakkal való foglalkozáson keresztül tanulnak.

Melyek a korai nyelvoktatás előnyei?

 • a gyerekek játszva tanulnak, agyuk szivacsként szívja magába az új információkat
 • agyuk kétszer olyan keményen dolgozik, mint a felnőtteké
 • a kisgyermek még képes bármely nyelv tökéletes logikai és fonológiai elsajátítására
 • a gyerekek ösztönösen tanulnak nyelveket gátlások és szorongás nélkül
 • pozitív attitűd alakul ki a nyelvek iránt
 • a nyelvtanulás segíti a kreativitás, a rugalmas gondolkodás és a problémamegoldó képesség fejlődését
 • megismernek egy új kultúrát, empatikus készségeik is fejlődnek
 • nincs nyomás rajtuk, nem függ például a karrierjük attól, hogy megtanulnak-e egy dalt, vagy sem
 • a tévhitekkel ellentétben az anyanyelvi kifejezőképesség fejlődését is segíti
 • Könnyebben fog további nyelveket tanulni

” A jövőbeni boldogulásához a mai világban elengedhetetlen az idegennyelv ismerete azzal hogy több nyelven kommunikálunk a gyerekkel, most még kicsi, így erőfeszítés nélkül sajátítja el, mely számára egy értékes útravaló”
Bodor Éva,  Mór baba anyukája, aki olaszul beszél gyermekéhez.

 

Módszerek:

A  kétnyelvű nevelés, ha pici kortól kezdve természetesen és következetesen történik, nem bonyolult feladat, de néhány szabályt érdemes betartani. Melyek ezek?
Egyrészt fontos, hogy a gyermek az új nyelvet, esetünkben az angolt valamihez vagy valakihez esetleg helyszínhez kösse!

„Angolország az otthonodba”

Minden foglalkozásomnak és a gyerekemmel való játéknak is adok egy keretet azzal, hogy repülőre ülünk, és felszállunk, majd leszállunk, így biztosítom, hogy nem fogja keverni a nyelveket, hiszen én magyarul és angolul is beszélek hozzá. Ezen kívül biztonságot nyújt a gyerek számára, hogy tudja, hogy mi fog következni az által, ha ugyanolyan keretben vannak a foglalkozások. Ha a gyermek számára világos, hogy mely közegben melyik nyelvet használjuk, akkor nem fogja összekeverni azokat.

Ismerek olyan nyelvtanárokat, kollégákat, akik nem személyhez  vagy tárgyhoz illetve helyszínhez kötik a nyelvet, hanem napszakhoz vagy naphoz. Lehet a délelőttöt kinevezni angolos időnek, vagy egy napot, például hétfőn és szerdán stb.

Ezt mindenki maga dönti el, hogy milyen stratégiát választ, miután kitűzte a célokat, vagyis, hogy hova szeretne eljutni, milyen szintre a játékos otthoni angolozás során.

Az Angol kalauz a mondókák világába című könyvemmel azoknak a szülőknek és pedagógusoknak szeretnék segítséget nyújtani, akik az angol nyelv tanulását, tanítását élvezetes és szórakoztató tevékenységekbe, mondókák és gyerekdalok köré igyekeznek építeni. Ehhez nyújt mankót a közel 300 mondókát és gyerekdalt tartalmazó gyűjtemény, amelyben az eljátszásukhoz szükséges gyakorlati tanácsok is megtalálhatók.

 

Babajelek-többnyelvu-csaladban

A magyar jelnyelv népszerűsítése babajeleléssel!

A magyar jelnyelv népszerűsítése a babajeleken keresztül A babajeleléssel - mellyel a kisbabák...

A baba, a babajelek és a beszédfejlődés

A babajelelés gátolja a beszédfejlődést? Mind a módszert alkalmazó, támogató, mind az azt...

Saját jeleket kreálnak a babák, közlendőik megkönnyítése céljából

Gesztusok Azok a babák is kézjelekkel kommunikálnak, akikkel nem babajelelnek a szüleik. A babák...

Babajelelő szülők mondták 2.

További inspiráló történetek babajelelő szülők tollából! " Óriási öröm látni, hogy Ádi ennyit...

Egy logopédus véleménye a babajelelésről

A babajelelésről beszélgettünk Bűdi Boglárkával, aki gyógypedagógus, logopédus, pszichopedagógus...

Siket családba született, halló babák korai kommunikációja.

Siket családban jelelő baba Nemrég egy siket apuka mesélte nekem, hogy a halló kislánya egyik...

Apa és a babajelek

 Apák és a babajelek Az apák az elmúlt évtizedekhez viszonyítva egyre jobban bevonódnak a...

Mikor kezdjétek el a babajelelést?

Mikor érdemes elkezdeni babajelelést? Ha nagyon korán kezded a babajelelést, amikor még nagyon...

Babajelelés / Szülők mondták 3.

További inspiráló történetek babajelelő szülők tollából Bizony, akár az alvás előtt is meg lehet...

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján!...
.

Hasonló bejegyzések

Miért hidd el nekem, amit mondok?

Miért hidd el nekem, amit mondok?

  Miért hidd el nekem, amit mondok?   Közel 10 éves tapasztalattal rendelkezem a babajelelés terén. A saját gyermekeimmel babajeleltünk, valamint több száz család gyermeke kezdett el babajelelni a módszerem mentén Veszprém és Fejér megyében valamint...

Apa és a babajelek

Apa és a babajelek

 Apák és a babajelek Az apák az elmúlt évtizedekhez viszonyítva egyre jobban bevonódnak a gyermekük gondozásba.  Magyarországon többnyire az anyák vannak otthon a GYES alatt, igy az anyának több alkalma van  a nap folyamán az ösztönös válaszkészségével reagálni a...

Online Otthoni Segédlet

Online Otthoni Segédlet

Az Online Otthoni Segédlettel a kezedet  fogva végigvezetlek a babajelelés izgalmas útján! 2015-ben az Online Otthoni Segédletet azért hoztam létre, hogy a Babajelnyelv óráimra járó hallgatóim korlátlanul hozzáférhessenek a Babajelnyelv tanfolyamon elhangzott...

Hogy néz ki a csoportos tanfolyam?

 

A Csoportos Babajelnyelv Oktatás egy 5 hetes, heti 1 órás élő tanfolyam.  Itt közösen tanulhatod meg a babajelnyelv alapjait és módszertanát.

A tanfolyam órái minden héten ugyanabban az időpontban vannak, így könnyű beépíteni a napi- és hetirendbe.

Az órára magaddal hozhatod – sőt, hozd is magaddal! – babádat; nem kell bébiszittert keresned.

Tanulás közben sokat játszunk, éneklünk, mondókázunk és ez a gyerekeket is leköti.

A legtöbben a tanfolyam vége után is tartják a kapcsolatot egymással, akár élőben, akár a zárt, exkluzív Facebook csoportunkban, ahol bármikor megoszthatják egymással tapasztalataikat, történeteiket.

Hogy néz ki az online tanfolyam?

Az Online Babajelnyelv tanfolyam egy interaktív oktatás videochaten vagy Skype-on keresztül, heti egyszer 60 percben 5 héten át. 

A kezedet fogva lépésről-lépésre vezetlek, az alapoktól a haladó szintig oktatóvideókkal, jelvideókkal, videóklippekkel, nyomtatható tanulókártyákkal, segédletekkel,

A Skype órákat rugalmasan tartom, így akár délután, sőt este is tanulhattok. A párodat is bevonhatod, hogy együtt mihamarabb belevessétek magatokat a kisbabátokkal való hatékony jelelésbe.

N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra.
 2. Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a regisztrációd sikerességéről. A tanfolyam pontos indulása függ a létszám meglététől (8 Fő), így erről is időben tájékoztatlak.
 3. A tanfolyam indulásának első napján kell kifizetni a díjat.
 4. A hozzáférést az Online Otthoni Segédelthez az első óra után megkapod.
 5. Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • Öt  60 perces személyes, csoportos foglalkozás, ahova díjmentesen kísérő is jöhet,
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • otthon is használható online segédletet, melyet okostelefonon és tableten is elérhetsz (belépés a menüsorban lévő linken)
  • Találsz benne egy 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárat,
  • 205 darab nyomtatható babajelrajzot,
  • babajelelős videóklipeket és
  • oktatóvideókat, ami segít a leggyakoribb jelek villámgyors visszaidézésében, valamint
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportunkba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 19 000 Ft

.
N

A regisztráció menete:

 1. Az alábbi űrlapot töltsd ki és klikkelj a jelentkezem gombra
 2.  Jelentkezés után emailen tájékoztatlak a jelentkezésed sikeréről.
 3. A kapott  email tartalmazni fogja az utalási adatokat.
 4. A befizetésed megérkezése után leegyeztetjük az első óránk időpontját.
 5. Az első óránk után elküldöm neked az  Online Babajelnyelv tanfolyami felületéhez a  hozzáférési adatokat, azaz a felhasználónevet és jelszót.
  Leletöltheted az ajándék Képes Babalapozgatót.
 6. A kiállított számlát az űrlapon megadott emailcímre küldöm.

Mi van az árban?

 

 • 5 héten át heti egy alkalommal 60 percen át személyesen, rátok és a gyemeketek érdeklődésére fókuszálva bevezetlek titeket a babajelelés izgalmas világába.
 • 4 db ingyenesen letölthető Babajelnyelv Képes babalapozgató melyek címei: „Baba játékai” „Állatok” „Járművek” Ételek”
 • A tanfolyami felületen hozzáférhetesz a 406 szavas ABC szerint rendezett videójelszótárhoz, mely témaköörnként szűrhető. Pl: Ételek jelei, állatok jelei stb..
 • 205 darab nyomtatható tanulókártya
 • 56 babajelelős videóklipeket
 • egy belépőt exkluzív Facebook csoportba, ahol megbeszélhetitek tapasztalataitokat a többi babajelelő anyukával és Fizl Kata babajelnyelv oktatóval.

 

 

 23 000 Ft

.