Rólam

babajelnyelv kepFizl Kata vagyok, elhivatott babajelnyelv-oktató, a Babajelnyelv program megálmodója, és a magyar jelnyelv szerelmese. Balatonalmádiban élek. Van egy négyéves zizegő, csacsogó, szöszke kislányom, Panna, akivel együtt fedeztem fel a babajelelést hat hónapos korától, valamint van egy végtelenül türelmes és támogató férjem, akinek köszönhetően létrehozhattam az álmomat.
Álmom, hogy babajelelést oktassak neked magyar jelekkel, saját online anyagommal!

 

Szüleim siketek, tehát a magyar jelnyelv az anyanyelvem, a hangzó beszédet főként a hozzánk sokat járó nagymamától sajátítottam el. A magyar jelnyelv szeretete innen ered.
Babajelelős mami-korszakom előtt egy telekommunikációs cég ügyfélszolgálatán dolgoztam, felsőfokú idegenforgalmi végzettséggel rendelkezem. Nemrég a SINOSZ-nál B1/2 jelnyelvi tanfolyamon vizsgáztam le eredményesen. Jelenleg az ELTE csecsemő és kisgyermeknevelő szakán tanulok. A tanulmányaimmal az elmúlt 4 évben szerzett tapasztalataimat fejlesztem tovább .

A babám megszületésével egy teljesen új út nyílt meg számomra. Rutinos, anyanyelvi jelelőként nem hezitáltam sokat, hogy kislányommal elkezdjek-e jelelni. Egyedül belevágtam a babajelelésbe, és legnagyobb meglepetésemre az akkor még nyolc hónapos kislányom megdöbbentően gyorsan reagált. Nyugodt, feszültségektől mentes baba-mama-papa korszakot éltünk meg. Szeretném megismertetni ezt a kitűnő lehetőséget mindenkivel, akinek pici babája van.

Kislányommal Pannával

Kislányommal Pannával

Célom volt, hogy a babajelelést egyedül tanuljam meg, ehhez kialakítottam a saját hatékony módszeremet, mellyel segítem a babajelelő szülőket, hogy mihamarabb jelelhessenek a babájukkal. Balatonalmádiban lakó anyukákat és a távolabb élő ismerőseiket ingyen oktattam és figyeltem a fejlődésüket két éven keresztül. Személyes tanfolyamokat, magánórákat tartottam, illetve külföldön élő magyar anyákkal skype-on keresztül is foglalkoztam. Cserébe a babajelelő szülők megosztották velem a fejlődésük mellett a gondolataikat, félelmeiket, érzéseiket, örömeiket a babajeleléssel kapcsolatban. Rengeteg tapasztalatot szereztem. A jelelő babáim nagy része már beszél, és még mindig kapom a visszajelzéseket, főként a babajelelés hosszú távú előnyeiről A babajelelő fejlődésüket nyomon követtem, folytonos visszajelzésekkel segítették az én fejlődésemet.
Kijelenthetem, hogy profi babajelnyelv-oktatóvá váltam. Örömöt és egy életre szóló élményt adok a kisgyermekes szülőknek. Amit én kapok, az szóban nem fejezhető ki.

 

Az elmúlt két év minden napján azon dolgoztam, hogy olyan anyagot állítsak össze, mellyel végig foghatom a kezed a babajelelő utad során. Óráim után otthon folytathatod a babajelnyelv tanulását az online babajelelős anyagommal. Nem maradsz magadra, mindvégig melletted leszek.

 

Nem titkolt célom a módszer hatékony oktatása mellett, a magyar jelnyelv népszerűsítése és a siket társadalom felé nyitni a halló embereket. Fontos számomra, hogy ha már a siket társadalom gazdag és szép nyelvéből  kölcsönzünk néhány jelet, legalább ismerjük is meg jobban egy kicsit őket. Bizton állíthatom, hogy a babajelnyelv-órákon részt vett szülők nem fognak zavarba jönni, ha egy siket emberrel találkoznak életük során. Óráimon a babajelek mellett  érdekes dolgokat tudhattok meg a siket társadalomról és emberekről.