Mi a babajelnyelv?

A babajelnyelv a kisbabák és a szüleik életét megkönnyítő módszer, mely az egymás közti kommunikációt teszi hatékonyabbá a preverbális időszakban. A babajelnyelv csökkenti a meg nem értettség és a félreértések miatti hisztik és nyűgös viselkedések számát. Gyermek és szülő közti kapcsolatot harmonikusabbá teszi.

 

 

 8 hónapos Eliza baba videójában az egyik legfontosabb jelét láthatjátok.

 

A módszer során alkalmazott babajelek a siketek és nagyothallók által használt, magyar jelnyelvből átvett, főként ikonikus jelek összessége, melyek egy kisbaba életében fontosak lehetnek. A babajeleket játékos körülmények között, mindig a baba érdeklődését figyelembe véve, beszélő környezetben mutatják be a szüleik és a kisbaba a gesztusait felhasználva alkalmazza azt. Mindig beszélő környezetben a lényegesebb szavak jelei vannak bemutatva számára, ezzel is segítve a beszédértést és a korai hatékony kommunikációt. Nem gátolja, hanem inkább segíti a beszédfejlődést.

 

A kisbabák értelmi fejlődése intenzívebb, mint a beszédkészségének kialakulása.
8-18 hónapos kor között a babáknál hatalmas mennyiségű passzív szókincs halmozódik fel, amit a még ki nem alakult beszédkészségük hiánya végett nem tudnak aktívvá tenni.

 

“Kamilla az ismerős dolgokat is jelelte a könyvben, de az is kiderült, hogy amit nem ismer, azt minek gondolja: a delfint, a bálnát, a malacot halnak.  Miközben beszélgettünk a védőnénivel a rendelőben, Kamilla  az arcát vakargatva mutogat a fal felé, ahol egy tigris képe van fent. Séta közben mutatja, hogy inni, vagy kekszet szeretne kérni. Ha felriad a délutáni szundiból, jeleli, hogy mit hall, vagy mi ébresztette fel:  “hangos kutyus”, vagy “fúj a szél”, pedig még csak most lesz egy éves egy nap múlva! “
Barabás Anita

 

A babák a preverbális időszakban (0-10hó) és az egyszavas kijelentések szakasza alatt (10-18 hó) a kommunikációhoz a  hangok, a sírás, a mimika, a  testbeszéd, a gesztusok a szavak, szótagok, hangutánzó szavak állnak a rendelkezésükre.
Utánozzák a mozdulatainkat, ezekből  saját gesztusaik lesznek, melyeket szintén közlésre használnak, hiszen a finommotoros és a nagymotoros mozgás korai fejlettségi szakasza is segítségükre van.  Pl: Nyújtja a karját és kéri, hogy emeld fel, vagy fújni kezd ha forró ételt eszik.
A babajelnyelv ezt az ösztönös gesztikulálási hajlamot erősíti és vezeti rá a kisbabát, hogy babajeleken keresztül tudja a passzív szókincsét aktívan használni. A babajeleléssel értelmi fejlődése és nyelvi készsége erősödik.

 

 

 

A kisbabák hamar megtanulják, hogy a babajelelés számukra egy olyan hatékony kommunikációs csatorna, melyen keresztül könnyebben megértetik magukat. Majd, ahogy ráéreznek a közlés könnyedségére örömmel tanulnak újabb és újabb jeleket, hiszen az érzéseiket, gondolataikat, szükségleteiket képesek így szüleikkel tudatni.

A babákkal már akár 6-8 hónapos korban el lehet kezdeni a babajelelést. Akkor is nagy segítség a babajelelés, ha már mond néhány szót a baba, hiszen látható, hogy a babák néhány szó kimondásánál többre képesek és minél többet tud, annál többet akar majd mondani.
Megkésett beszédfejlődésű gyermekeknél azonnali eredményt lehet elérni és beszédindító hatása van.

 

” Kisfiam 14 hónaposan közel 60 szavat, hangutánzót, szótagot használt, és mégis belevágtunk a babajelelésbe. Nagyon hasznos volt azonban erre a köztes időszakra nekünk a babajelelés, megkönnyítette a kommunikációnkat,közel 100 babajelet használt. Kisfiam már elhagyta a babajeleket és intenzíven beszél, néhány számára fontosabb szónak a jelét még nyomatékosítás céljából alkalmazni szokta.
Szóval szuper, még így is tök jól tudtuk használni ezt a módszert, annak ellenére, hogy ilyen későn kezdtünk bele. A következő gyermeknél biztos, hogy amint lehet, elkezdem.”
Ambrus Krisztina

 

 

Itt olvashatsz a babajelnyelv módszer rövid és hosszútávú előnyeiről!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..