Babajelelés / Szülők mondták!

A babajelelés hatékonyságát igazolják az alábbi történetek!
Ezeket a rövid gondolatokat, történeteket olyan kisgyermekes szülőktől kaptam, akik részt vettek a babajelnyelv tanfolyamaimon és a babajelelés
útján kommunikálnak a gyermekeikkel!

 

“Volt rá példa, hogy konkrétan a babajelelés segített megérteni a 2 éves kisfiamat. Kockákkal játszottunk a szőnyegén, amikor mondta, hogy “ma”, ami nála elég sok mindent jelenthet, általában a mackóját, de most nem az kellett neki. Tanácstalanságomat látva végül mutatta a markoló jelét, hogy adjam már azt végre oda, hogy a leborult kockákat el tudja hordani.”
Dani Kati
Zsombi anyukája
 
” Olyan öröm, hogy Ádi ennyit babajelel és “beszél”. Most már tudja tudatni velünk mit szeretne, hova szeretne menni…de egy kis csönd is jó lenne ??? Bocsánat”
Réka, a 22 hónapos Ádi anyukája
 

“Olyan jó látni,hogy nem csak mutogat a tárgyakra, (mint ahogy tegnap a rendelőben láttam egy kisgyereknél) hanem meg is tudja mutatni jelelve, hogy mire gondol, mi az ami épp érdekli.
Ez mindkettőnknek nagyon jó! Jó érzés!”
Anita
Kamilla anyukája
 
” Volt egy kis egynapos nátha a minap. Szipogott, folyt az orra, gondoltam, szívjuk ki. Nagyon sírt, jobban, mint szokott. És a közérzete is pocsék volt, hát lázat mértem. Semmi, csak egy kis hőemelkedés. Na, azért még nem kap gyógyszert, hisz nem fáj semmi, csak biztos az zavarja, hogy tele az orra.
Aztán jön Apa, és mondja, hogy Kamilla jelelte, hogy “fáj”, és mutatott az orrára. Szegénykémnek az orrnyálkahártyája lehetett begyulladva, azért folyt az orra, mi meg még porszívózgattuk is.
Hát akkor mégis kapott egy kis fájdalom csillapítót, és negyed óra múlva már szaladgált is.
Közben tömtünk bele jó sok vitamint, és másnapra már nyoma sem volt az orrfolyásnak.”
Anita
Kamilla anyukája

 
“A kocsiban a mintás labdáját nézegetve mutatott egy jelet. Nagyon meglepődtem, hiszen ezt a jelet nagyon régen mutattam neki és soha nem használta.
A labdáján látott egy katicát és örömmel jelelte nekem, hogy lát rajta egy katicát.
Az alvás jelét már egy ideje mutatja, de pár napja, amikor elfárad, akkor tudatosan mutatja, hogy vigyem már haza, mert aludni akar!
“Egész nap közvetíti a gondolatait a kis kezeivel babajelelés útján. Mindent amit lát vagy gondol már mutatja is.”
“Nagyon kiegyensúlyozott, amióta megértjük a mondandóját.””
Marika
Beni anyukája
 

“Ezen a felhős délelőttön a 10 hónaposommal elindultunk sétálni. A felhő mögül hirtelen előbújt a napocska és kislányom jelelte a LÁMPA jelét :-)) Persze rögtön mutattam neki a napocska jelét és annyira jó érzés volt, látni, hogy milyen logikusan gondolkodik. Ráadásul ott voltam és azonnal tudtam korrigálni a szituációt.
Ha vezettük volna be a babajelelést az életünkbe, akkor erre nem derült volna fény.
Vajon milyen édes meglepetések várnak még?”
Zsuzsi
Eliza anyukája
 
” Ma ebéd után kért kölesgolyót, és nem még kért, hanem a kölesgolyó jelét mutatta. Édi volt.”
Rita
Lili anyukája

 
“Kisfiam jeleli a lámpát, körbe megy a lakásban és minden lámpánál mutatja a lámpa jelét.
Sok mindent jelelek neki,de egyenlőre csak az enni,még,csere,fúj a szél,esik az eső,és persze a lámpa amit a kis drága jelelt eddig. De viszont sokkal több mindent megért, mióta jelelek beszéd közben.
Úgy érzem mintha jobban megértenénk egymást mióta babajelelek vele. Nyugodtabb, nincs annyi hiszti, ellenkezés egy peluscserénél, vagy séta előtti öltözködésnél. Köszönöm,hogy megtanítasz babajelelni!!!!!!!!”
Enikő
Bulcsú anyukája
Babajelnyelv tanfolyam Fizl Kata babajelnyelv-oktatóval!
 
” Nálunk itthon állandóan szól valami zene. Mi már szinte meg sem halljuk, de Kamillának -aki minden nap tanul valami új szavat, kifejezést- még nagyon is érdekes. A minap is épp reggeliztünk, amikor Kamilla hirtelen hevesen jelelni kezdte, hogy “fúj a szél”. Mivel szép, napsütéses reggel volt, találgatni kezdtünk, vajon mit hallott, amit szélsüvítésnek gondolt. Mondtuk szegénynek, hogy “nem a szél fúj, hanem a mosogató gép zúg”, de rázta a fejét, és csak jelelte. Aztán meg azt, hogy “ének”. Mivel az esti fürdetésénél szokta ezt jelelni, és azt jelenti, hogy énekeljek neki, így még mindig nem esett le a dolog, kérdeztem is, hogy mit szeretne, mit énekeljek. Szegény, erre már megint nem tudott mit “mondani”, hát evett tovább, de mikor a dal odaért, hogy “—óó Mary, keletről fúj a szél…”, akkor heves mutogatásba kezdett. Na kábé itt esett le, hogy kis Kamillánk “énekelgetett” a maga módján, mi meg azonnal le akartuk reagálni, meg ki akartuk javítani, meg beledumálni… Pedig néha nem kell reagálni, csak hagyni, hadd mondja. Mi felnőttek is szoktunk néha “csak úgy” beszélni, dudorászni magunkban, és ezek szerint a babák is.”
Anita
Kamilla anyukája

Babajelelés

Kamilla mutatja a virág jelét babajelelés útján.

 
” Hihetetlen jó dolog ez az egész babajelelés. Tegnap este kislányom hasra esett a szőnyegen. Nem esett nagyot, de nagyon sírt. Kérdem, “mi a baj kincsem? Már nagyon fáradt vagy, azért sírsz ugye?” Mire mutatja a “fáj” jelét, és mutat a szájára. Nézem, hát látom, hogy vérzik picit a szája belül, mert elharapta. Azóta jeleli a “fáj” jelét is.”
Anita
Kamilla anyukája
 
10 hónapos kisfiam a nyár folyamán többször kért tőlem vizet az “inni” babajel segítségével, mint ahányszor én magamtól megkínáltam volna. Nagyon nagy segítség volt a babajelelés nekem, hogy tudta velem közölni, hogy szomjas”
Dia, Bulcsú anyukája

 
“Sétánk során mindig egy olyan ház mellett haladunk el, ahol egy hangosan ugatós kutyus lakik.
Ma befordultunk az utcába, a kutyus épp nem ugatott, és ahogy haladtunk a ház felé, kislányom már a combját csapkodva ( kutya jele) tudatta velem, hogy merre járunk:-) “
Zsuzsi
Eliza anyukája
 
“Kimegyünk a kertbe, és mutogat. De nem csak úgy, mint a többi egyéves, hogy ott meg ott, hanem azt is mutatja, mit lát. Ott a bogár, ott a pillangó, a virág, a fa, meg mindent, amit tud már… Annyi mondanivalója van, hogy szerintem, ha nem tanítottuk volna jelelni, most állandóan nyafogna, amiatt, hogy egy szavát sem értjük. Több mindent tud így elmondani, mint egynémely átlagos kétéves”
Anita
14 hónapos Kamilla anyukája
 
“Fürdetés közben a pumpás fürdetőből kezembe nyomtam egy adagot, és a nagyobb kislányomat mosdattam. Láttam, hogy a 11 hónapos kislányom is odanyúl, és Ő is szeretne belőle kapni. Kértem mossa meg a haját azzal, amit a kezébe nyomott. Meglepve láttam, hogy teljesíti, ezért újabb dologra kérem.:
– Most mosd meg a lábad!
Erre kérdőn néz rám, majd a fel a mennyezeti lámpára. A lámpa jelét közben folyamatosan mutatta, ráadásul még nyomatékosította szóban is (“ampa??”).”
Félreértések már pedig vannak és szerencsére gyorsan tisztázni lehetett.
Eszter
Bibó anyukája
 

“Kisfiam az egyik babás foglalkozáson odament egy kisbabához és elkezdte egyre hangosabban mondani és mutatni a mackó jelét. Senki nem tudta mit mond, de már kiabált, én kérdeztem az ott lévő anyukáktól, hogy van ott valahol egy mackó? Aztán kiderült, hogy volt egy kis mackó az egyik kisbaba pokrócán, azt vette észre és szólni akart. amint meglett, megnyugodott és továbbsétált”
Krisztina
16 hónapos Mikán anyukája

” Sikerült megelőznöm egy hisztit!!!! Könyvek felé vette az irányt, épp beleélte volna magát a visításba, mikor eljeleltem neki, hogy”szeretnél olvasni a könyvből?” “Ha”-volt a válasz, és hozta a könyvet szép csendben!!!!!!!!!!!!!!!!
Még tuti vagy százszor fogom ezt a szót leírni: Köszönjük!!!”
Dóra
2 éves Hanna anyukája
 
” Használjuk a babajeleket! Már a köszönöm-öt is kezdi megjegyezni! Tegnap este kért kekszet. De mutatta a játszani és a szeretlek jeleket. Ja, és a sajt is előkerült reggelinél. Szóval, zseni a gyerekem:-)
A párom is és a nagyobb lányom is gyakorolják!!!! A nagyobb oltárira élvezi:)
Éééés: ma is mondott új szót! Tádámmm! Erre eddig több napot vagy hetet kellett várni. Most meg minden napra újabb szavak jutnak!!!!!
Megköszönte az innivalót!!!! Gyakorolja a bocsánatot!(elég sűrűn kell, mert gyepálja a nagyobbat…) Hintában mutatja, hogy mit akar. A még-et is használja!”
Dóri
2 éves Hanna anyukája
 
“Elképesztő, hogy mit lát meg egy rajzban, olyan hihetetlen dolgokat lát még! Mindig hagyom, hogy ő meséljen a könyvekből jelelve, mert fantasztikus mennyire más még a látása! “
Krisztina
16 hónapos Mikán anyukája
” Öröm belelátni a gondolataiba, hogy mi tetszik neki, mire kíváncsi Sokszor azon kapom magam, hálás vagyok, amiért babajelelünk, mert enélkül biztos másképp alakult volna jó néhány kellemetlennek induló szitu”
Anita
Kamilla anyukája
 
” A kedvenc babajeleink: a még, nincs több, alszik, fürdeni, fogat mosni, enni, inni, segíts, dolgozik, motor, busz és a szeretlek! Megzabálom őket amikor mutatják hogy szeretnek. Ez nálunk úgy alakult ki hogy a másik arcán mutatjuk, tehát ha odajön az Ákos hozzám akkor megfogja az arcomat és csavargatja ezzel kifejezve hogy szeret, majd megölel!! Hát ennél nagyobb boldogság nincsen!!!!! 🙂 Ja és persze egymásnak is mutatják édesek.
A környezetemben anyósom, anyum, apum és a férjem is csodál amiért megtudtam őket tanítani babajelelésre és büszkén szokták mesélni mindenkinek!”
Eszter
Ákos és Eszter anyukája
 
“Barnuska tegnap a fürdést jelelve adta tudtomra, hogy itt az ideje. Szaladt is a fürdőszoba fele, majd a sötét előtt megtorpant és babajelelte a lámpát!”
Anikó, a 15 hónapos Barnuska anyukája
 
“Ma Dominik megint elkápráztatott. Délután sétálni voltunk, láttunk pár varjat, amint csipegetnek, szálldosnak ide-oda. Láttunk szirénázó mentőautót, beugrottunk a Brendon játékboltba. Amíg én néztem a játékokat, addig adtam neki egy olyan nyomogatós tanuló kutyust. Aztán láttunk az utcán igazi kutyust is. Amikor este megjött a férjem, gondoltam elmeséljük neki, hogy merre jártunk, de nem gondoltam, hogy Dominik is besegít, de persze azért kérdeztem tőle, hogy miket láttunk. Erre ő mutatta a madár jelét, majd mondta hogy “kár”. Aztán a Brendonos kutyust is egyértelműen tudatta velünk. Hihetetlen, hogy még egy éves sincs, és már így emlékszik dolgokra ráadásul még el is meséli!” Anna, a 11 és fél hónapos Dominik anyukája
 
“Szinte naponta jönnek az újabb babajelek! Hihetetlen!”
Anna, a 11,5 hónapos Dominik anyukája
 
“Rozi 20 hónapos, már mond szavakat, de napi szinten használ babajeleket is.
Decemberben benyaltunk egy ronda hányós-fosós vírust és egészen konkrétan életmentő volt, hogy jelelve tudott inni kérni! És két nap nemevés után az első étel, amit kért és meg is evett a joghurt volt, amit szintén jelelve kért!
Nagyon hálásak vagyunk Fizl Katának, hogy kitartásra biztatott minket, így a mai napig használjuk a babajeleket.”
Anna, a 20 hónapos Rozi anyukája
 

Rozi és a babajelelés

Rozi és a babajelelés

“Szánkózni próbáltunk, mutatta a félek jelét. Inkább húzta-tolta a szánkót.”
Réka, 20 hónapos Ádi anyukája
 
“Ádám elkezdte használni a “fél” jelét. Lufit fújtunk fel és elengedtük. A hangjától félt, ahogy ereszt le a lufi.
De persze azért folyamatosan kéri, a “még” jelével, hogy újra fújjuk fel neki “
Réka, a 18 hónapos Ádám anyukája
 
“Délután uzsonnára mindig gyümölcsöt szoktam adni a kislányomnak. Meglepő módon határozottan mutatta nekem, hogy tojást szeretne enni. Nagyon örült neki, amikor odaadtam és fel is falta az egészet:-)
Megint beigazolódott a babajelelés hasznossága.
Kati a 16 hónapos Iza anyukája
 
Képzeld van most ez az amcsi gyakorlat. Rengeteg helikopter repked Márkó felett. Mindig kirohanunk és megnézzük őket. Közben mutatom a helikopter jelét. Párszor már Buli is mutatta. Tegnap néztük a híradót és rendőrségi helikoptert mutattak benne. Buli pedig mutatta a helikopter jelét. Én nem gondoltam volna, hogy így tv-n keresztül is felismeri. Hogy tudja, mi az. Hogy képes erre. A férjem is és én is rádöbbentünk, hogy alábecsültük a gyerekünket…látja és érti a körülötte lévő világot, össze tudja kapcsolni a valóságban és a tv-ben látott dolgokat… csak nem tudja elmondani…ha nem lenne a babajelelés akkor ezzel az élménnyel és felismeréssel kevesebbek lennénk “
Dia, a 12 hónapos Bulcsú anyukája

Tanulj babajelelést Fizl Kata babajelnyelv oktatóval online otthoni segédlettel!
Babajelnyelv tanfolyamok Budapesten, Veszprémben, Székesfehérváron, Tapolcán, Keszthelyen és online skype-on keresztül!

babajelelés

babajelelés